تفاوت MBA و DBA

mba یا dba
آنچه در این مقاله می خوانید:

یکی از دغدغه‎‌های اصلی متقاضیان شرکت کننده در دوره‌های مدیریت ارشد و دکتری اداره کسب و کار برتری مباحث آموزشی است. در واقع متقاضیان همواره در برتری دادن میان دو رشته MBA یا DBA دچار سردرگمی می‌شوند. ما در این مقاله قصد داریم در پاسخ به سوال” تفاوت mba و dba چیست و کدام بهتر است؟” اطلاعاتی را ارائه دهیم.

تفاوت MBA و DBA در 3 نکته

تفاوت MBA و DBA در 3 نکته زیر قابل درک است، اما برای کسب اطلاعات بیشتر، پیشنهاد می کنم تا آخر مقاله همراه ما باشید:

  1. MBA یعنی مدیریت کسب و کار و مخفف عبارت Master of Business Administration است و مدرک دانشگاهی آن معادل کارشناسی یا لیسانس و همچنین کارشناسی ارشد یا فوق لیسانس می باشد.
  2. DBA یعنی دکتری مدیریت کسب و کار و مخفف عبارت Doctorate Of Business Administration است و مدرک دانشگاهی آن معادل دکترای مدیریت کسب و کار می باشد.
  3. MBA برای افرادی که به دنبال توسعه مهارت‌های مدیریتی هستند، مناسب است و DBA برای افرادی که علاقه‌مند به توسعه دانش و انجام پروژه های پژوهشی در حوزه مدیریت هستند مناسب می باشد.

تفاوت های رشته MBA و DBA دانشگاهی

تفاوت اصلی بین رشته MBA و DBA در سطح تحصیلاتی است که ارائه می‌دهند و هدف نهایی آن‌ها متفاوت است. در ادامه، تفاوت‌های اصلی بین این دو رشته را توضیح می‌دهم:

  1. میزان تحصیلات: MBA یک برنامه کارشناسی ارشد است، در حالی که DBA یک برنامه دکتری است. با تحصیل در رشته MBA، شما با دریافت مدرک کارشناسی یا کارشناسی ارشد مدیریت می‌کنید، در حالی که با اتمام رشته DBA، دریافت مدرک دکتری در حوزه مدیریت امکان پذیر است.
  2. تمرکز بر عملکرد عملی: MBA بیشتر بر روی توسعه مهارت‌های عملی و کاربردی در مدیریت تمرکز دارد. دوره‌های MBA به دانشجویان کمک می‌کنند تا مفاهیم و تئوری‌های مدیریت را درک کنند و توانایی‌های عملی برای حل مسائل کسب و کار را بدست آورند.
  3. تمرکز بر پژوهش و نظریه: DBA به عنوان یک برنامه دکتری، بیشتر بر توسعه دانش و نظریه در حوزه مدیریت کسب و کار تمرکز دارد. دانشجویان DBA معمولاً پروژه‌های پژوهشی را انجام می‌دهند و به توسعه تئوری‌های جدید و بهبود مدل‌ها و روش‌های مدیریتی می‌پردازند.
  4. مسیرهای شغلی: فارغ‌التحصیلان MBA عموماً به عنوان مدیران و مدیران ارشد در صنایع و سازمان‌های مختلف فعالیت می‌کنند. آن‌ها می‌توانند به عنوان مدیران عمومی، مدیران مالی، مدیران بازاریابی، منابع انسانی و مدیران عملیاتی درجه‌بندی شوند. از طرفی، فارغ‌التحصیلان DBA عموماً در حوزه‌های تحقیقاتی، تدریس دانشگاهی و مشاوره مدیریتی فعالیت می‌کنند. آن‌ها به عنوان پژوهشگران، استادان دانشگاه و مشاوران مدیریتی مشغول به کار می‌شوند.

تفاوت های دوره های MBA و DBA پسادانشگاهی

یکی از سوالات اساسی دانش پژوهان در حوزه ی ورود به دوره‌های مدیریت ارشد و دکتری مدیریت کسب و کار، جامعیت و کارآمدی مباحث در دوره های مذکور است. در واقع این سئوال که ” کدام یک از دوره MBA یا DBA مناسب تر است؟ ” به یکی از دغدغه های دانش پژوهان مبدل شده است.

دوره های MBA و DBA در راستای تربیت دانش پژوهان دارای غرض مشترک هستند.

هدف اصلی این دوره‌ها آموزش مدیران کارآمد است. با این وجود وجه تمایز گسترده ای میان دو دوره DBA یا MBA وجود دارد. تفاوت اصلی دو دوره ی آموزشی مدیریت به بستر آموزش مباحث اختصاص دارد.
در MBA و DBA به نیازهای مختلف سازمان ها به وسیله‌ی رویکردهای متفاوت پاسخ داده می شود. دانش پژوهان در دوره MBA برای کسب مدیریت بهتر و کارآمد تر آموزش داده می‌شوند. این در حالی است که دانش آموختگان دوره DBA همواره در راستای تحقیق‌های مختلف آماده می شوند.

هدف از اموزش های Dba و Mba تربیت مدیران کارآمد است

در ادامه تفاوت های اصلی MBA و DBA را عنوان می کنیم:

MBA

• بهره گیری کاربردی از دانش مدیریت
• آموزش بر مبنای کتاب های مختلف مدیریتی و گفت و گو با اساتید
• بازار کار گسترده
• افزایش سودآوری و درآمد در مقایسه با سایر مدیران
• رفع مشکلات موجود در کسب و کار به وسیله راه حل های موجود
• بهره گیری عملی و کاربردی از مدل های سودآوری در خصوص افزایش درآمد
• تمرکز بر عمل گرایی

MBA به عنوان یک دوره آموزشی کوتاه مدت دارای مباحث گسترده‌ای در حوزه کسب و کار است. MBA برگرفته از اصطلاح Master of Business Administrator می‌باشد.
این دوره شاخه ای از رشته مدیریت محسوب می‌شود که از رویکرد عملی برخوردار است. تمرکز عمده دوره مدیریت ارشد کسب و کار به چالش کشیدن دانش پژوه در کسب و کار است. رهایی از چالش کسب و کار مستلزم ارائه راه کار است.

برجسته ترین مزیت دوره MBA به فراهم بودن قابلیت شرکت مدیران در سازمان‌های بزرگ، مجموعه‌های کوچک و دانشجویان علاقه مند به این رشته اختصاص دارد. به عبارتی دیگر زمینه برای شرکت در دوره مدیریت ارشد کسب و کار برای اشخاص مختلف و فارغ التحصیل از رشته‌های گوناگون برای فراگیری مباحث مدیریت به صورت عملی مهیا است.

اکثر متقاضیان شرکت کننده در دوره MBA متخصصان بازرگانی هستند. این قبیل دانش پژوهان خواستار گسترش حرفه و تجارت می‌باشند. در مواردی نیز قصد دارند برای رهبری گروه‌های بزرگ آماده شوند و ترفیع رتبه پیدا کنند.

لازم به ذکر است دانش پژوه در دوره MBA ملزم است در کنار رویکرد عملی، چند واحد تئوری پاس نماید. علاوه بر این، عمده اشخاص شرکت کننده در دوره MBA با سن کم، سابقه‌ی کوتاه مدت در حوزه‌ی مدیریت وارد عرصه آموزشی مدیریت ارشد کسب و کار می‌شوند.

عمده تمرکز دوره MBA به افزایش و توسعه کسب و کار باز می‌گردد. این امر با کسب آمادگی برای کار آفرینی یا مدیریت در مقام عملی میسر است.

از مزیت های Mba می توان به فراهم بودن امکان مدیریت در سازمان ها اشاره کرد

بیشتر بخوانید:

4 راه برای تشخیص اعتبار مدرک MBA

بازار کار و درآمد رشته MBA در ایران

 

فراگیرترین و اصلی‌ترین مباحث دوره MBA

دانشکده‌های مدیریت کسب و کار بر اساس نوع مخاطب و توانایی‌های دانش پژوهان دروس اختیاری و تکمیلی گسترده‌ای را آموزش می‌دهند. هدف اساتید در دوره MBA اجرا کردن مباحث مدیریت در دنیای واقعی است. این امر به وسیله‌ی ارتقای بینش و دانش مدیریت امکان پذیر است.

در ادامه اصلی‌ترین مباحث در دوره مدیریت ارشد کسب و کار را ذکر می‌کنیم:

• مدیریت مالی: آموزش مباحث شیوه ی تامین سرمایه و سرمایه گذاری به صورت مولد

• رفتار سازمانی: مباحث مختلف در حوزه رفتارهای افراد در محیط سازمان، جست و جوی علل رفتارهای کارکنان و دسترسی به عملکرد سازمانی بلند مرتبه

• مدیریت منابع انسانی: آموزش نحوه‌ی تامین و اداره کارکنان برای ارتقای عملکرد سازمان

• مدیریت استراتژیک: آموزش روش‌های تضمین کننده موفقیت بلند مدت کسب و کار و سازمان

• حسابداری: یادگیری مفاهیم منظم جمع آوری اطلاعات مالی و تنظیم گزارش‌های ضروری برای صاحبان سود در سازمان

• سازماندهی کسب و کار: آموزش نحوه‌ی دسته بندی و طراحی سازمان

• مدیریت عملیات: شناسایی شیوه‌های مدیریت جنبه‌های عملیاتی سازمان

• بازار یابی: شناسایی نیاز مشتری و ارائه راه کارهای مختلف برای برطرف سازی نیاز و فروش محصولات

 

DBA

• تولید دانش کاربردی
• آموزش از طریق تحقیق و بررسی پژوهش های سایر محققان
• کسب مزیت رقابتی
• درآمد بالا
• طراحی مدل‌های سودآوری
• تمرکز بر تحقیق و تحلیل پژوهش
• ارائه راه حل در خصوص مشکلات کسب و کار و تجارت

DBA نوعی دوره آموزشی کوتاه مدت برای یادگیری مفاهیم مربوط به مدیریت کسب و کار است.
فارغ التحصیلان این دوره با کسب مدرک دکترای مدیریت کسب و کار قادر به شناسایی منبع سود، ضرر و زیان در کسب و کار هستند.

برای کسب این عنوان دانش آموخته با مدیر فروش کسب و کارهای مختلفی ملاقات می کند و با سنجش عملکرد مدیران به یک نتیجه واحد و دقیق دسترسی پیدا می کند.
DBA برگرفته از اصطلاح Doctor of Business Administrator است. دانش پژوهان دوره در صورت کسب نمره قبولی یک مدرک گواهی با همین عنوان را دریافت می‌نمایند.
داوطلبان و شرکت کنندگان در دوره DBA در اکثر مواقع اشخاصی هستند که در حرفه تجاری و مدیریتی مشغول به فعالیت می‌باشند.

اساس دانش پژوهان در دوره DBA مطالعاتی و تحقیقاتی است که با هدف کسب دانش بر اساس علایق فردی صورت می‌گیرد.

عمده تمرکز دوره DBA بر روی افزایش دانش مدیریت است. این امر به وسیله‌ی حل مسائلی که در منابع علمی به صورت مکفی حل نشده است، امکان پذیر می‌باشد. دکتری اداره کسب و کار برای یادگیری روش تحقیق در مسائل تربیتی طراحی شده است.
فارغ التحصیلان رشته Dba عنوان دکترای مدیریت را دارند

بیشتر بخوانید:

هر آنچه باید از بازار کار دوره DBA بدانید!

ارزش و اعتبار مدرک DBA

 

ثبت نام در دوره های مدیریتی موسسه آموزش عالی آزاد هفتاد با ارائه مدرک معتبر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری:

دوره های mba

دوره mba استراتژی

دوره mba بازاریابی

دوره dba

دوره post dba

 

شرکت در دوره‌های MBA و DBA شامل چه کسانی می‌شود؟

بی شک به موجب وجود مغایرت در هدف نهایی و شیوه‌ی آموزش مباحث در دوره MBA یا DBA وجه تمایزی در مخاطبین دوره وجود دارد. دوره MBA پذیرای دانش پژوهان مختلف با رشته‌های گوناگون و سمت‌های متعدد است.

به عبارتی دیگر اشخاص مختلفی اعم از فارغ التحصیلان رشته‌های متمایز با مدیریت، کارمندان و مدیران در سازمان‌های کوچک و بزرگ قادر به شرکت در دوره مدیریت ارشد کسب و کار هستند.

اکثر مخاطبان دوره DBA اشخاصی هستند که با شرکت در دوره MBA مدرک معتبری دارند. در حقیقت DBA در خصوص تکمیل مسیر مدیریت ارشد کسب و کار طراحی شده است.

اکثر متقاضیان شرکت کننده در دوره MBA در رده ی سنی جوان قرار دارند. علاوه بر این، متمایل به ارتقای فرصت شغلی و هموار سازی مسیر کسب و کار هستند.

این در حالی است که متقاضیان برای ورود به دوره DBA مدیران مجرب و با سابقه ای طولانی هستند. این قبیل مدیران با هدف دریافت عنوان پژوهشگر مدیریت کسب و کار وارد رویکرد پژوهشی DBA می‌شوند.

دوره Dba در واقع تکمیل کننده مدیریت ارشد می باشد

مدرک کدام یک از دوره‌های MBA یا DBA دارای اعتبار بیشتری است؟

به طور کلی پس از اتمام دوره های MBA و DBA یک آزمون نهایی از دانش پژوهان گرفته می‌شود. این آزمون بیانگر آمادگی، درجه علم و موفقیت دانش پژوه در کسب مدرک معتبر از جانب موسسات آموزشی است.

با توجه به تمایز در بستر آموزشی MBA و DBA زمینه‌ی اعتبار سنجی مدارک میسر نمی‌باشد. فارغ التحصیلان با مدرک DBA از مهارت‌های رهبری و آموزش در سازمان‌های بزرگ برخوردار هستند.

در مقابل در حوزه اقتصاد و تجارت نیز از دانش پژوهان و فارغ التحصیلان رشته MBA حمایت گسترده‌ای صورت می‌گیرد. در واقع تمام مجموعه‌های کوچک و بزرگ و سازمان‌های مختلف خواستار جذب مدیران مجربی می‌باشند که در ارائه‌ی شیوه‌های عملی کارآمد عمل کند.
مدرک Dba یا Mba هر دو از اعتبار بالایی برخوردارند

جمع بندی و سخن پایانی

همان طور که بیان کردیم در دوره های MBA و DBA به نیازهای مختلف سازمان‌ها به وسیله‌ی رویکردهای متفاوت پاسخ داده می‌شود. با این وجود وجه تمایز گسترده‌ای میان دوره‌ها وجود دارد.
دانش پژوهان در MBA برای کسب مدیریت بهتر و کارآمد تر آموزش داده می‌شوند.

این در حالی است که دانش آموختگان DBA همواره در راستای تحقیق‌های مختلف آماده می‌گردند. به عبارتی دیگر اشخاصی وارد دوره DBA می‌شوند که خواستار ورود به دنیای آکادمیک هستند، از آموزش مباحث، مشاوره و تحقیق درباره مسائل واقعی در دنیای کسب و کار لذت می برند.

مدرک MBA مختص اشخاص حرفه ای و مجرب است که خواستار دسترسی به درک مناسب جامع از کسب و کار می‌باشد. دانش پژوهان در این دوره تئوری‌های مدرن در حوزه صنعت و حرفه را فرا می‌گیرند.

در دوره آموزشی و کوتاه مدت DBA مهارت‌های رهبری و آموزش در سازمان‌های بزرگ به دانش پژوهان آموخته می‌شود. فارغ التحصیلان MBA به منظور ارائه راه کارهای موثر در حیطه سازمان با چالش‌های گوناگونی مواجه می‌شوند.

عمده ترین تمرکز اساتید در دوره DBA تربیت مدیر عامل‌های موفق و مجرب به صورت تئوری است. در مقابل تمرکز اصلی اساتید در دوره MBA به صورت عملی تدوین برنامه‌های توسعه کسب و کار و به کارگیری روش‌های کارآمد در خصوص سود بیشتر است.

 

ما در این مقاله سعی کردیم با ارائه اغراض، مخاطبان دوره کارشناسی ارشد مدیریت و دکتری اداره کسب و کار، به سئوال “کدام یک از دوره های MBA یا DBA بهتر است؟ ” پاسخ دهیم. امیدواریم از خواندن مقاله لذت برده باشید.

ثبت نام در دوره های مدیریتی موسسه آموزش عالی آزاد هفتاد با ارائه مدرک معتبر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری:

دوره های mba

دوره mba استراتژی

دوره mba بازاریابی

دوره dba

دوره post dba

 

بیشتر بخوانید:

معرفی دوره mba دانشگاه تهران

تفاوت DBA و PHD

بهترین گرایش MBA برای مهاجرت چیست؟