رشته MBA چیست؟ و برای چه کسانی مناسب است؟

افراد مناسب برای دوره MBA
آنچه در این مقاله می خوانید:

MBA نوعی رشته ی پر رونق در سطح جهان است. رشته‌ی MBA با ارائه‌ی مباحث متعددی نظیر مدیریت استراتژیک، تفکر سیستمی، مبانی مدیریت و سازمان به ارتقای امنیت شغلی برای افراد در سازمان تمرکز دارد. دوره MBA با توسعه‌ی مهارت‌های فردی برای افرادی که به دنبال توسعه و بهبود جایگاه شغلی هستند یا خواستار راه اندازی کسب و کار می‌باشند، مناسب است. در این مقاله قصد داریم درباره‌ی اینکه دوره MBA برای چه کسانی مناسب است، توضیح دهیم.

آینده Mba

رشته MBA چیست؟

رشته MBA مخفف عبارت Master of Business Administration است. این رشته یکی از محبوب‌ترین رشته‌های تحصیلی در حوزه مدیریت و کسب و کار است. برنامه‌های MBA عموماً به دانشجویان مهارت‌ها و دانش‌های لازم را در زمینه مدیریت، استراتژی کسب و کار، مالیات، بازاریابی، منابع انسانی و سایر حوزه‌های مرتبط با مدیریت تدریس می‌کنند.

در برنامه‌های MBA، دانشجویان با مطالعه موارد تئوری و کاربردی، رویکردهای مدیریتی پیشرفته را آموزش می‌بینند و توانایی‌های تجزیه و تحلیل، تصمیم‌گیری استراتژیک، مهارت‌های رهبری و مدیریت پروژه را تقویت می‌کنند. این دوره‌ها معمولاً برای افرادی که تمایل دارند در سطح بالاتری از سازمان‌ها و شرکت‌ها به عنوان مدیران عمل کنند، مناسب هستند.

برنامه‌های MBA در دانشگاه‌ها و مدارس کسب و کار مختلف در سراسر جهان ارائه می‌شوند و می‌توانند به صورت تمام وقت، پاره وقت یا آنلاین برگزار شوند. طول مدت این برنامه‌ها معمولاً بین یک تا دو سال است و ممکن است شامل کارآموزی و پروژه‌های گروهی باشد.

دریافت مدرک MBA به فارغ‌التحصیلان این امکان را می‌دهد که مهارت‌ها و دانش لازم برای رشد حرفه‌ای در حوزه مدیریت و کسب و کار را کسب کنند و به سمت‌های مدیریتی بالاتر در سازمان‌ها پیشرفت کنند.

گرایش های رشته Mba

بهترین گرایش های رشته MBA

رشته MBA دارای مجموعه‌ای از گرایش‌ها است که به دانشجویان امکان می‌دهد در حوزه‌های خاصی از مدیریت و کسب و کار تخصص پیدا کنند. البته، لیست گرایش‌ها ممکن است بین دانشگاه‌ها و مدارس کسب و کار مختلف متفاوت باشد، اما در زیر لیستی از بهترین گرایش‌های رشته MBA را برای شما ذکر می‌کنم:

  1. مدیریت استراتژیک: این گرایش بر روی تجزیه و تحلیل استراتژی‌های کسب و کار و تصمیم‌گیری استراتژیک تمرکز دارد.
  2. مدیریت مالی: در این گرایش، دانشجویان با مباحث مالیات، سرمایه گذاری، مدیریت سرمایه، برنامه‌ریزی مالی و سایر موضوعات مرتبط آشنا می‌شوند.
  3. بازاریابی: این گرایش بر روی استراتژی‌ها و تکنیک‌های بازاریابی، تحقیقات بازار، تحلیل رقابتی و روش‌های ترویج و فروش تمرکز دارد.
  4. منابع انسانی: در این گرایش، دانشجویان با مدیریت منابع انسانی، استخدام و انتخاب، آموزش و توسعه، تربیت و توانمندسازی کارکنان و سیاست‌های مرتبط آشنا می‌شوند.
  5. کسب و کار بین‌المللی: این گرایش بر روی مدیریت شرکت‌ها در سطح بین‌المللی، استراتژی‌های گلوبال و تجارت بین‌المللی تمرکز دارد.
  6. کسب و کار ورزشی: در این گرایش، تمرکز بر روی مدیریت و توسعه صنعت و تجارت ورزشی، بازاریابی و مدیریت تیم‌ها و رویدادهای ورزشی است.
  7. کارآفرینی: در این گرایش، دانشجویان با مباحث کارآفرینی، توسعه کسب و کار، نوآوری و راه‌اندازی استارتاپ‌ها آشنا می‌شوند.
  8. مدیریت زنجیره تأمین: این گرایش بر روی مدیریت فرآیندهای تأمین، توزیع، لجستیک و مدیریت زنجیره تأمین تمرکز دارد.

رشته MBA برای چه کسانی مناسب است؟

مهم است به‌یاد داشته باشید که رشته ام‌بی‌اِی برای هر شخصی مناسب نیست و بسته به علاقه‌ها، هدف‌ها و شرایط فردی، انتخاب رشته مناسب برای تحصیل مدیریت ممکن است متفاوت باشد. رشته ام‌بی‌اِی یا مدیریت کسب و کار، برای افرادی مناسب است که به توسعه مهارت‌های مدیریتی و کسب و کار علاقه مند هستند و می‌خواهند در حوزه مدیریت و رهبری فعالیت کنند. این رشته برای افرادی مناسب است که علاقه دارند:

  1. به توسعه مهارت‌های مدیریتی: اگر شما علاقه مند به یادگیری مباحث مدیریتی هستید و تمایل دارید بهبود مهارت‌های مدیریتی خود را تجربه کنید، رشته ام‌بی‌اِی برای شما مناسب است. این رشته درس‌هایی در زمینه استراتژی، بازاریابی، مالی، منابع انسانی و مدیریت عملیات ارائه می‌دهد.
  2. به توسعه نوآوری و کارآفرینی: اگر می‌خواهید مهارت‌های کارآفرینی و نوآوری را در حوزه کسب و کار تقویت کنید، رشته ام‌بی‌اِی می‌تواند برای شما مناسب باشد. درس‌های این رشته شامل مباحث مربوط به تجزیه و تحلیل محیط کسب و کار، توسعه استراتژی‌های نوآورانه و کارآفرینی است.
  3. به توسعه شبکه‌های حرفه‌ای: رشته ام‌بی‌اِی برای افرادی مناسب است که به دنبال ارتقای شبکه‌ی حرفه‌ای خود هستند. در حین تحصیل در این رشته، شما با همکاری و تعامل با هم‌دانشجویان و اساتید متخصص، فرصت خوبی برای ایجاد روابط حرفه‌ای قوی و گسترش شبکه‌ی آشنایی‌های حرفه‌ای خواهید داشت.
  4. برای پیشرفت حرفه‌ای: اگر هدف شما پیشرفت حرفه‌ای و بهبود فرصت‌های شغلی است، رشته ام‌بی‌اِی می‌تواند به شما در این زمینه کمک کند. فارغ‌التحصیلان ام‌بی‌اِی می‌توانند به عنوان مدیران و مدیران عامل در سازمان‌ها و شرکت‌ها اشتغال پیدا کنند و در مسیر پیشرفت حرفه‌ای خود رشد کنند.

 

دوره های mba کوتاه مدت موسسات برای چه افرادی مناسب است؟

اساس رشته MBA ارتقای موقعیت فعلی و دستیابی به موقعیت مطلوب در آینده است. شرکت در دوره MBA مختص افرادی است که قصد دارند فارغ از رشته ی تحصیلی، موقعیت و سمت، به وسیله ی آشنایی با علم روز به سطح های بالاتری از مدیریت برسند.

در اقصی نقاط جهان دوره ی MBA زمینه ی توسعه و بهبود جایگاه شغلی در حوزه ی برنامه نویسی، معماری، شغل های آزاد و … را تضمین می‌سازد. دوره‌ی MBA به عنوان یک گزینه‌ی مناسب در حوزه‌های برنامه ریزی، تیم سازی، تصمیم گیری درست، پیشرفت و فروش مناسب شناخته می‌شود.

مزیت دوره‌ی MBA به افراد صاحب شغل محدود نمی‌شود بلکه با تغییر طرز تفکر، توسعه‌ی مهارت‌های فردی برای کار آفرینی، راه اندازی کسب و کار و ارائه‌ی گواهینامه‌ی اثر بخش در استخدام و گزینش در پست های ارزشمند سبب بروز تغییرات مثبت در سازمان و زندگی شخصی می‌گردد.

دوره‌های کوتاه مدت غیر دانشگاهی در زمینه مدیریت کسب و کار (MBA) برای افرادی مناسب هستند که در زمینه مدیریت و کسب و کار قرار دارند و می‌خواهند مهارت‌ها و دانش خود را بهبود دهند. این دوره‌ها معمولاً برای افرادی مناسب هستند که:

  1. در حال کار هستند: افرادی که در حال حاضر در یک شغل مدیریتی هستند و می‌خواهند مهارت‌ها و دانش خود را بهبود دهند، می‌توانند از دوره‌های کوتاه مدت MBA غیر دانشگاهی بهره ببرند. این دوره‌ها معمولاً زمانی کوتاه‌تر و منعطف‌تر هستند و می‌توانند با شغل فعلی تراز برقراری کنند.
  2. کارآفرینان: افرادی که قصد راه‌اندازی و مدیریت یک کسب و کار جدید را دارند، می‌توانند از دوره‌های MBA کوتاه مدت غیر دانشگاهی بهره ببرند. این دوره‌ها می‌توانند به آنها مهارت‌های کسب و کار و مدیریتی لازم برای موفقیت در محیط کسب و کار را آموزش دهند.
  3. فارغ‌التحصیلان دانشگاهی: افرادی که در حوزه‌های تخصصی دیگری تحصیل کرده‌اند و می‌خواهند به مهارت‌ها و دانش مدیریتی پایه‌ای دست پیدا کنند، می‌توانند از دوره‌های کوتاه مدت MBA غیر دانشگاهی استفاده کنند. این دوره‌ها با ارائه یک بررسی کلی از مباحث مدیریت کسب و کار، به افراد کمک می‌کنند تا درک مناسبی از اصول اساسی مدیریت و عناصر کلیدی کسب و کار پیدا کنند.
  4. افرادی که به کارآفرینی و نوآوری علاقه‌مند هستند: دوره‌های کوتاه مدت MBA غیر دانشگاهی می‌توانند به افراد علاقه‌مند به کارآفرینی و نوآوری کمک کنند. این دوره‌ها مفاهیم و روش‌های کارآفرینی و نوآوری را تدریس می‌کنند و به افراد کمک می‌کنند تا ایده‌های خود را به کسب و کارهای موفق تبدیل کنند.

به طور کلی، دوره‌های کوتاه مدت MBA غیر دانشگاهی براین دوره‌ها برای افرادی که علاقه‌مند به بهبود مهارت‌های مدیریتی خود هستند، توسعه کسب و کار خود را می‌خواهند، به عنوان مدیران یا کارآفرینان فعالیت می‌کنند و یا قصد ورود به حوزه مدیریت دارند، مناسب هستند. همچنین، افرادی که به دلیل محدودیت‌های زمانی یا مالی قادر به شرکت در یک دوره MBA کامل نیستند، ممکن است از دوره‌های کوتاه مدت MBA غیر دانشگاهی بهره‌مند شوند تا بهبود مهارت‌های خود را در زمینه مدیریت و کسب و کار تجربه کنند.

بنابراین باید تاکنون پاسخ سئوال دوره ی MBA برای چه کسانی مناسب است را متوجه شده باشید.

ثبت نام در دوره mba موسسه آموزش آزاد عالی هفتاد با مدرک وزارت علوم، فناوری و تحقیقات:

دوره mba گرایش استراتژیک

دوره mba گرایش بازاریابی

 

مشخصه‌های اصلی دوره‌ی MBA

در اوایل سده‌ی 20، نسخه‌ی اولیه‌ی دوره‌ی MBA طبق نیاز کسب و کارهای نوین، در حوزه‌ی تجارت طراحی شد. زین پس برای نخستین بار، یک مدرسه‌ی کسب و کار با نام ” TUCK” در سال‌های نخست دهه‌ی 1900 پایه‌ی اصلی دوره‌ی MBA را ارائه کرد.

بالغ بر نیم قرن پس از ارائه‌ی پایه‌ی اصلی دوره‌ی MBA، نسخه‌ی مشابه این دوره در سال 1943 به وسیله‌ی یک هیات علمی حرفه‌ای در دانشگاه شیکاگو بوث ارائه شد و پس از مدتی به کشورهای مختلف گسترش یافت.

رایج ترین اشتباه در خصوص دوره‌ی MBA به کارگیری عنوان مدیریت بازرگانی است. دوره‌ MBA مخفف اصطلاح ” Master of Business Administration” می‌باشد. واژه‌ی Business در این عبارت حاکی از تمام بخش‌های کسب و کار است.

این در حالی است که بازرگانی زیر مجموعه یا قسمتی از کسب و کار به شمار می‌رود. برجسته ترین وجه تمایز دوره MBA با رشته‌ی مدیریت بازرگانی مشمول مهارت‌هایی می‌شود که دانشجو فراتر از بخش بازرگانی، در حوزه‌ی مدیریت کسب و کار آموزش می‌بیند.

غرض اصلی شکل گیری دوره‌ی MBA به توانمند سازی و خلق نیروی انسانی اختصاص دارد. در واقع توانمندسازی نیروی انسانی حاکی از قابلیت برنامه ریزی، برقراری تحول در شرکت و سازمان های سنتی دارد.

Mba For Who 02 1

هدف از پیدایش دوره‌های آزاد MBA

به طور کلی دوره‌ی MBA، بالاترین درجه‌ی علمی در رشته‌ی تجارت به شمار می‌رود. این دوره در دو شکل ارائه می‌گردد. شکل اول با عنوان مدرک کارشناسی ارشد کسب و کار به صورت آکادمیک در دانشگاه‌های معتبر دنیا ارائه می‌گردد.

شکل دوم نیز به عنوان یک دوره‌ی مهارتی، به صورت دوره‌های تکمیلی در موسسه‌های آموزش عالی آزاد که مشمول موسسه‌های خصوصی می‌شود، قابل ارائه است.

هدف کلی از ارائه ی دوره‌ی MBA مبدل سازی مدیران سنتی به مدیرانی با تفکر نوین می‌باشد. در طی سال‌های متمادی دوره‌ی MBA در کنار هدف اصلی، به شیوه‌های تصمیم گیری، تفکر سیستمی و روش‌های نوین رهبری توجه داشته است.

دوره‌ی MBA در راستای دنبال کردن هدف اصلی، بدون در نظر گرفتن تخصص شاغلین سازمان، ادارات و شرکت‌ها خواستار تغییر تفکر و نگرش در تصمیم گیری، تصمیم سازی و روابط کاری است.

به طور مثال دوره‌ی MBA به فردی که در یک شرکت پیمان کاری در پست مدیریت مشغول به کار است و در عرصه‌ی عمران تخصص دارد، در زمینه ی برنامه ریزی استراتژیک، روش‌های نوین بازاریابی و تیم سازی تخصص‌های نوینی را ارائه می‌دهد.

دانشگاه‌ها و موسسات معتبری در مناطق مختلف جهان اعم از دانشگاه کوک در ترکیه، دانشگاه لاف برا در انگلستان، مدرسه‌ی کسب و کار جنوا در سوئیس، دانشگاه وولور همپتن در انگلستان و جیمز مدیسون در آمریکا به ارائه‌ی دوره‌های MBA مشغول هستند.

Mba For Who 03 1

 

مزیت‌های اصلی شرکت در دوره‌های MBA

اکثر متقاضی‌های شرکت در دوره‌ MBA صاحبان کسب کار جوانی هستند که حداقل از دو سال تجربه‌ی کاری برخوردار می باشند. کلاس‌های MBA به افراد کمک می‌کند تا مهارت‌های مورد نیاز برای موفقیت در یک شرکت را توسعه دهند.

در ادامه مزایای دوره mba و عواملی را که سبب گرایش افراد به شرکت در این رشته می شوند، نام می‌بریم:

  • توسعه‌ مهارت‌‌های پیشرفته و منعطف مدیریتی
  • تناسب گرایش‌های MBA با اهداف افراد اعم از مدیریت استراتژیک، مدیریت عمومی و کسب و کار بین المللی
  • افزایش میزان درآمد
  • ارتقای فرصت شغلی
  • استحکام در شبکه‌ی تجاری
  • فراگیری دانش و مهارت‌های نوین
  • دستیابی به دیدگاهی جامع نسبت به کسب و کار جهانی و تجارت

Mba For Who 04 1

بیشتر بخوانید: چرا باید MBA بخوانیم؟ MBA چه اهدافی را دنبال می کند؟

 

مباحث و دروس مطرح در دوره‌ی MBA

به طور کلی دوره‌ی MBA در خصوص ارتقای سطح دانش و مهارت‌های فردی در راستای توسعه‌ی کسب و کار و سمت شغلی تنظیم شده است. تمرکز اصلی دوره به گستره ای از کسب و کارها تمرکز دارد و بر اساس نوع گرایش، به ارائه‌ی دروس می پردازد.

در موسسات معتبر جهانی به منظور تسریع روند کاربرد از دوره‌ی MBA ، بر اساس صنوف مختلف، تغییراتی را در دوره‌های سنتی ایجاد کردند. با این وجود دوره‌ی MBA حاوی دروس پایه‌ی متعددی بین 12 الی 20 درس متغیر است که در ادامه‌ی مبحث آن‌ها را شرح می دهیم.

1. مدیریت استراتژیک

مدیریت استراتژیک به عنوان یکی از درس‌های اصلی در دوره‌ی MBA به شمار می‌رود. در برخی موارد به منظور تکمیل مفهوم رسانی، درس مدیریت استراتژیک به همراه درس تفکر استراتژیک ارائه می‌گردد.

محتوای درس مدیریت استراتژیک در خصوص توسعه‌ی مهارت‌های تصمیم گیری استراتژیک و اجرای استراتژی به وسیله ی برنامه ریزی در سازمان، زندگی شخصی و شرکت تدوین شده است.

در حقیقت ریشه‌ی عدم پیشرفت، در موقعیت‌های مختلف و سردرگمی در انتخاب به عدم برخورداری از مهارت‌های مدیریت استراتژیک باز می‌گردد.

Mba For Who 05 1

2. رفتار سازمانی

رفتار سازمانی در جامعه‌ی امروز یکی از مشکلات عمده محسوب می‌شود که حاکی از فرهنگ سازمانی و نحوه‌ی ارتباط افراد تشکیل دهنده‌ی سازمان با یکدیگر دارد.

درس رفتار سازمانی در جست و جوی عوامل ایجاد کننده‌ی تغییر در رفتار و احساسات گروه‌های مختلف شخصیتی است. بدین جهت در راستای آگاهی فرد از ویژگی‌های شخصی و دستیابی به روش‌های مناسب در خصوص ارتقای حس خوب و شکل گیری انگیزه کمک شایانی می‌کند.

از سری عوامل ایجاد کننده‌ی انگیزه که به عنوان اهداف اصلی رفتار سازمانی شناخته می‌شوند، می‌توان به عوامل دخیل در شکل گیری رضایت، عدم رضایت کافی، انگیزه و روش‌های جانشین پروری اشاره کرد.

 

3. تفکر سیستمی

درس تفکر سیستمی برای ارائه‌ی تعریف سیستم و برجسته سازی اهمیت تبدیل یک سازمان با اجزای مستقل در قالب یک سیستم طراحی شده است. تمرکز درس بر تغییر تفکر سنتی و مبدل سازی تفکر به سیستمی در خصوص آشنا سازی با اهمیت رهبری و دستیابی به هدف مشترک اختصاص دارد.

زمانی که فرد به درک جامعی از قسمت‌های مختلف تشکیل دهنده‌ی سازمان، نقش کلیدی اجزا و اهمیت بخش‌های متعدد می رسد، هدف غایی درس اعم از درک روش‌های کنترلی، تصمیم گیری، پیشبرد اهداف و شیوه‌های کنترل میسر می‌گردد.

 

Mba For Who 06 1

4. اصول حسابداری برای مدیران

اساسی ترین نیاز مدیران، آشنایی با سیستم حسابداری است. سیستم حسابداری برای درک بهتر وضعیت سود و زیان شرکت، بررسی صورت و حساب‌های مالی کاربرد دارد.

دروس اصول حسابداری برای مدیران تمام اصول مربوط به برنامه ریزی و بودجه ریزی را به منظور درک بهتر سیستم مالی آموزش می‌دهد. علاوه بر این اصول حسابداری با شناسایی شاخصه‌های سود و زیان سبب دستیابی به راه کارهای مفید برای آینده‌ی شرکت، شخص و سازمان می‌گردد.

 

5. مبانی مدیریت و سازمان

نخستین درس در دوره‌ی MBA، مبانی مدیریت و سازمان است. این درس با مروری بر تمام تئوری‌های مدیریت، فرد را با کلید واژه‌های مدیریت آشنا می سازد. به عبارتی دیگر دروس مبانی مدیریت سبب آشنایی فرد با ادبیات اساسی و اولیه در مدیریت می گردد.

مبانی مدیریت و سازمان در شش فصل اعم از سیر تکاملی اندیشه‌های مدیریت، برنامه ریزی، سازماندهی، کارگزینی، هدایت و رهبری، کنترل و نظارت تدوین شده است.

 

6. مهارت‌های ارتباطی و اصول مذاکره

درس مهارت‌های ارتباطی و اصول مذاکره به آموزش مهارت انتقال خواسته در ارتباطات اختصاص دارد. یکی از عوامل ایجاد کننده ی مانع در رشد افراد جامعه به عدم توانایی افراد برای برقراری ارتباط باز می‌گردد.

درس مهارت‌های ارتباطی و اصول مذاکره که با عنوان اصول و فنون مذاکره نیز شناخته می‌شود، ضمن آموزش عوامل تاثیر گذار بر مهارت‌های ارتباطی، تیپ‌های مختلف شخصیتی و تعریف هوش هیجانی، با ارائه‌ی یک برنامه‌ی مدون فرد را با روش‌های مختلف مذاکره آشنا می‌کند.

 

7. مدیریت بازار یابی

درس مدیریت بازار یابی نگاهی نوین به حوزه‌ی بازاریابی دارد. این درس با شناسایی بازار سبب برطرف سازی نیاز مصرف کنندگان و خدمت رسانی به بهترین شیوه می‌گردد. علاوه بر این، درس مدیریت بازاریابی کمک می‌کند تا فرد برای حفظ و توسعه ی بازار به فکر داشتن مزیت های رقابتی باشد.

 

8. مدیریت کار آفرینی

دروس مدیریت کار آفرینی شامل ایده‌هایی برای آغاز روند کسب و کار است که به افراد در راستای راه اندازی یک استارتاپ کمک شایانی می‌کند.

 

9. مدیریت عملیات

دروس مدیریت عملیاتی مختص مدیرانی است که مسئولیت بهینه سازی فرایندهای تولید را بر عهده دارند. در دروس مدیریت عملیات به افراد نحوه ی تولید به کارآمد ترین نوع ممکن آموزش داده می‌شود.

 

10. مدیریت منابع انسانی

دروس مدیریت منابع انسانی برای یادگیری مدیرانی که مسئول تیم‌های انسانی هستند یا مشغول فعالیت با گروه‌های بزرگ کارکنان هستند، گزینه‌ای ایده آل به شمار می‌رود. عمده تمرکز دروس مدیریت منابع انسانی بر انگیزه بخشی، تعریف مسئولیت های شغلی، توسعه ی تیم و حل تضاد در میان کارکنان می‌باشد.

 

11. مشاوره

دروس مشاوره متخصصان در حوزه‌ی کسب و کار را در راستای ارائه‌ی نظرهای خارجی برای چالش‌هایی که شرکت با ان مواجه می‌گردد، آماده می‌سازد.

از سری مباحث حائز اهمیت در دوره ی MBA که در راستای توسعه‌ی مهارت‌های فردی، رهبری و ارتقای شغلی افراد کمک شایانی می‌کند، می توان به اصول رهبری، تحلیل بازار، برند سازی و مدیریت ارتباط با مشتری اشاره کرد.

دوره مرتبط: دوره DBA

 

تاثیر گذاری گواهی نامه‌ی MBA بر برند شخصی

گواهی نامه‌ی مدیریت ارشد کسب و کار نتیجه ی شرکت در دوره‌های MBA در موسسات معتبر است. این مدرک نوعی گواهی برای مهارت‌های حرفه ای افراد در حوزه‌ی مدیریت به شمار می‌رود.

اکثر سازمان‌های معتبر در راستای استخدام و جذب نیروی کار در پست‌های مدیریتی به گواهی نامه ی MBA توجه می‌کنند. مدرک MBA در حوزه‌ی شرکت‌های خصوصی نیز در رزومه ی مدیر شرکت نشان از اطمینان خاطر در شریک‌های کاری و نگاه مناسب شرکت دارد.

در دنیای تجارت مدرک کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی با دانش تجاری، مهارت‌های مدیریتی و پیشرفت سریع شغلی ،مترادف شناخته می‌شود.

سابقه مدرک MBA بسیار طولانی است و به اوایل قرن بیستم باز می‌گردد. دانشگاه‌ها همگام با جهانی شدن و صنعتی شدن جهان شاهد شکافی عمیق در بازار فارغ التحصیلان با نحوه‌ی عملکرد یک کسب و کار شدند.

دوره MBA یکی از محبوب ترین مدرک‌های مدیریتی است که مورد احترام کارفرمایان واقع است و در مدارس بازرگانی بیشتر نقاط جهان آموزش داده می‌شود.

ما در این مقاله قصد داریم هر آنچه را که باید درباره تاریخچه MBA بدانید را در اختیار شما قرار دهیم. با ما همراه باشید.

بیشتر بخوانید:

بازار کار و درآمد رشته MBA در ایران

4 راه برای تشخیص اعتبار مدرک MBA

 

تاریخچه و مخترع رشته MBA 

مخترع Mba 

تاریخچه MBA به بوستون در ماساچوست ایالات متحده باز می‌گردد. این مدرک برای نخستین بار به وسیله‌ی دانشکده مدیریت دانشگاه هاروارد در سال 1908 میلادی در پاسخ به تقاضای مشاغل ارائه شد. در اوایل دهه 1900 ایالات متحده در مسیر صنعتی شدن قرار داشت. شرکت‌ها در طول این دوره فرآیند‌های تولید را بر روی ماشین آلات به اجرا در می‌آوردند.

رشد سریع صنعتی شدن ایالات متحده به این معنا بود که کسب و کارها نیازمند نوع جدیدی از نیروی کار هستند که به صورت رسمی در زمینه بهترین شیوه‌های مالی و مدیریتی، آموزش دیده باشند.

ویژگی‌های نخستین برنامه MBA

ویژگی های نخستین برنامه Mba 

نخستین دوره MBA در هاروارد به مدت دو سال شکل گرفت. این دوره در قالب یک کلاس 80 نفره تشکیل شد که مباحث آموزشی آن به وسیله 15 عضو هیئت علمی تدریس داده می‌شد.

دانشگاه هاروارد اصول مدیریت را از طریق روش مطالعه موردی ارائه می‌کرد. دانشجویان با الهام از شیوه‌ای که درباره پرونده‌های دادگاه در دانشکده حقوق هاروارد بحث می‌نمودند، در نخستین برنامه MBA مشکلات خاص تجاری را مورد بررسی قرار دادند.

مباحث آموزشی قبل از  اختراع MBA

با وجود اینکه دانشگاه هاروارد نخستین مرکز ارائه دهنده مدرک MBA است، اما مفهوم آموزشی رسمی کسب و کار به طور تقریبی یک قرن قبل در اروپا ظهور پیدا کرده بود.

در سال 1819 اولین مدرسه تجارت جهان تحت عنوان “Ecole Spéciale de Commerce et d’Industrie” یا مدرسه بازرگانی ESCP در پاریس فرانسه تاسیس شد.

همچنین در سال 1881 مدرسه وارتون در دانشگاه پنسیلوانیا تاسیس گشت. این مدرسه به افتخار یک کار آفرین و صنعتگر آمریکایی به نام جوزف وارتون نامگذاری شده است.

جوزف وارتون در تلاش بود فارغ التحصیلان جوان دانشگاهی را برای چشم انداز تجاری در حال تحول ایالات متحده آماده سازد.

قبل از تاسیس مدرسه وارتون، اصول مدیریت و مبانی کسب و کار در ایالات متحده از طریق دوره‌های کار آموزی ارائه داده می‌شد.

جالب است بدانید لیسانس مالی، اولین برنامه‌ای بود که در وارتون ارائه شد و در سال 1921 با سرنخ‌هایی از هاروارد، MBA وارتون راه اندازی شد.

توسعه‌ی MBA در قرن بیستم 

اکثر برنامه های MBA پس از هاروارد و وارتون در ایالات متحده ایجاد شدند. یکی از نخستین مدارس بازرگانی ساحل غربی، دانشکده کسب و کار فارغ التحصیل استنفورد بوده است که اولین دانشجویان MBA را در سال‌های نخست تاسیس (1925) ثبت نام کرد.

دانشکده بازرگانی شیکاگو بوث برنامه MBA خود را در سال 1935 راه اندازی کرد، در حالی که دانشکده مدیریت Kellogg دانشگاه نورث وسترن که اخیراً تأسیس شده است، برنامه MBA را در سال 1920 ایجاد کرد.

زمانی که محبوبیت مدرک MBA افزایش پیدا کرد، دانشکده‌های مختلفی ظهور پیدا کردند. اولین مدرسه‌ای که در سال 1943 یک برنامه مدیریت اجرایی MBA را با هدف کار حرفه‌ای در آینده ارائه کرد، شیکاگو بوث بود.

همچنین اولین برنامه MBA  غیر آمریکایی در دانشکده بازرگانی ریچارد آیوی، دانشگاه غربی انتاریو در کانادا در سال 1948 راه اندازی شد.

حدود یک دهه بعد، MBA وارد اروپا شد. در سال 1957، نخستین MBA اروپایی در INSEAD اینسئد در فرانسه ارائه شد. MBA INSEAD اولین برنامه یک ساله است که امروزه در اروپا رایج تر از ایالات متحده است.

ما در این مقاله سعی کردیم در خصوص اینکه دوره MBA برای چه کسانی مناسب است اطلاعات کاملی را به شما ارائه دهیم. امیدواریم مطالب این مقاله نیز برای شما مفید بوده باشد.

دانلود Pdf مقاله

 

ثبت نام در دوره های مدیریتی موسسه آموزش عالی آزاد هفتاد با ارائه مدرک معتبر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری:

دوره های MBA

دوره mba استراتژی

دوره mba بازاریابی

دوره dba

دوره post dba

 

مقالات پیشنهادی:

9 روش مهم در انتخاب رشته تحصیلی که باید بدانید

تفاوت mba و dba چیست و کدام یک بهتر است؟

بهترین گرایش MBA برای مهاجرت چیست؟