طرح کسب و کار چیست و چگونه تدوین می شود؟

طرح کسب و کار یکی از دروس MBA
آنچه در این مقاله می خوانید:

طرح کسب و کار یکی از دروس کاربردی و تخصصی دوره DBA است. طرح کسب و کار یک پایه برای راه اندازی استارتاپ تلقی می شود که در قالب یک سند تدوین می گردد. محتوای این سند مشمول ساختار سازمانی، برنامه های عملیاتی، راهبردی، برنامه ریزی منابع و پیش بینی های اقتصادی می شود.

 

مقدمه ای از طرح کسب و کار

یکی از دروس حائز اهمیت دوره DBA، طرح کسب و کار است. طرح کسب و کار نوشته ای رسمی درباره کسب و کار در حوزه یک کارآفرین یا موسسه می باشد. این طرح یک پایه برای راه اندازی یک بیزینس محسوب می شود.

اصلی ترین کاربرد طرح کسب و کار، جذب سرمایه گذاران به یک پروژه برای راه اندازی یک استارتاپ است. در واقع این طرح  در قالب یک سند جزئیات عملکرد یک شرکت را در راستای دستیابی به اهداف اصلی بیان می کند.

محتوای سند کسب و کار شامل پیش بینی های اقتصادی، ساختار سازمانی، برنامه ریزی منابع، برنامه های عملیاتی و استراتژی ها می شود.

 

ویژگی های طرح کسب و کار

یکی از مزایای طرح کسب و کار می توان امکان سیاست گذاری آن اشاره کرد

به طور کلی طرح کسب و کار سندی مکتوب تلقی می شود که به تعیین جزئیات کسب و کار و بیزینس پیشنهادی اشاره دارد. این نوشته رسمی با مشخص سازی هدف کسب و کار، به ذکر علت امکان تحقق می پردازد. همچنین برنامه هایی را بیان می کند که در خصوص دستیابی به هدف محقق می گردد.

ضرورت دارد نوشته رسمی طرح کسب و کار مشمول اطلاعاتی در حوزه تیم مجری طرح، پیشینه سازمان، موقعیت کنونی، انتظارات، نیاز های سازمان و نتیجه های پیش بینی شده باشد.

طرح کسب و کار دربردانده ی بررسی های جامع و دقیق درباره رقبا، منابع تامین مالی، خدمات یک سازمان، بازار و متقاضیان، منابع انسانی و تکنولوژی است.

هدف غایی طرح ریزی یک طرح کسب و کار به پیاده سازی آن طرح اختصاص دارد. یک طرح حاکی از ارزیابی های دقیقی دارد که در کسب و کار شکل گرفته است. علاوه بر این، بیانگر وظیفه کار آفرین است که در خصوص راه اندازی کسب و کار انجام شده است.

بدین ترتیب نوشتن طرح کسب و کار یک مرحله میانی برای تشکیل یک کسب و کار جدید به شمار می رود.

 

مزیت های تدوین طرح کسب و کار به شرح ذیل است:

  • قابلیت ارزیابی تصمیمات تجاری
  • برنامه ریزی جامع و دقیق مالی
  • سیاست گذاری مناسب
  • قابلیت جذب سرمایه با اثبات هدف پروژه برای جلب اعتماد سرمایه گذاران
  • رسم نقشه راه برای گسترش کسب و کار

 

گونه های مختلف و انواع طرح کسب و کار

طرح کسب و کار استاندارد

طرح کسب و کار استاندارد یکی از انواع گونه های آن است

طرح کسب و کار استاندارد به سند مکتوبی اطلاق می شود که درباره بازار هدف، استراتژی ها، ساختار سازمان، محصول، مسائل مالی و بازار هدف توضیحات کامل را ارائه می دهد. این نوع طرح کسب و کار به اثبات ابعاد مختلف ایده از منظر اجرایی بودن برای سرمایه گذاران تمرکز دارد.

 

طرح کسب و کار Lean

عنوان سریع ترین نوع کسب و کار به Lean اختصاص دارد. این نوع مدل کسب و کار بسیار راحت تر از مدل استاندارد تدوین می گردد.

طرح کسب و کار Lean زمانی کاربرد دارد که مخاطب سند در زمینه استارتاپ تخصص داشته باشد. این سند  به صورت مستقیم به معیار های اندازه گیری، راهبردها  و تاکتیک ها اشاره دارد.

جالب است بدانید در طرح کسب و کار از نوع Lean در خصوص افزایش سرعت و ارتقا واکنش از توضیح مسائل فرعی اعم از پیشینه محصول، بازار و صنعت خودداری می شود.

 

طرح کسب و کار یک صفحه ای

طرح کسب و کار یک صفحه ای شامل یک نمای کلی از کسب و کار است که خلاصه ای از ایده و برنامه های اجرایی استارتاپ را شرح می دهد.

 

کارکرد های طرح کسب و کار

مهم ترین کارکرد طرح کسب و کار، تسهیل قضاوت سرمایه گذاران در دنیای تجارت است. در واقع یک طرح کسب و کار روند قضاوت سرمایه گذاران را در خصوص تصمیم گیری برای تصمیم گیری و عدم تصمیم گیری برای یک طرح را تسریع می بخشد.

یکی از کارکرد های اصلی طرح کسب و کار به شناسایی عوامل تاثیرگذار در حوزه تجارت اختصاص دارد.

با تدوین طرح کسب و کار، کار آفرین قابلیت شناسایی عوامل داخلی و خارجی در یک کسب و کار را به دست می آورد و می تواند به بررسی تاثیرات عوامل گوناگون در فعالیت تجاری بپردازد.

 

دوره های مدیریت مرتبط موسسه آزاد عالی هفتاد:

دوره های mba

دوره dba

دوره دیجیتال مارکتینگ

 

اهداف طرح کسب و کار چیست؟

طرح کسب و کار ، ایده کسب و کار را از جوانب مختلف بررسی می کند

مهم ترین هدف طرح کسب و کار تشریح و بررسی ایده از جنبه های مختلف اجرایی می باشد. این سند ایده را از منظر تراز های مالی، رقبای کنونی، نوع خدمات ارائه گشته و هدف آینده صاحب های ایده در خصوص گسترش کسب و کار را مورد نقد و بررسی قرار می دهد.

بررسی طرح ایده از جنبه های گوناگون صاحب ایده را درباره عملی بودن و شناخت بهتر رهنمون می سازد.

بهتر است بدانید هدف اصلی طرح کسب و کار بررسی مزیت های کلیدی و اثبات عملی بوده ایده به شرکا و سرمایه گذاران است.

 

طرح کسب و کار چگونه تدوین می شود؟

موفقیت در دنیای کسب و کار با وجود رقابت های گسترده مستلزم برخورداری از یک برنامه مناسب است. یک طرح و برنامه استاندارد بر اساس سنجیدن بعد های مختلف محیط، منابع و بازار تدوین می گردد.

 

عنوان

نخستین مرحله تدوین طرح کسب و کار به نگارش عنوان باز می گردد. عنوان حکایت از نام صاحبان ایده و نام کسب و کار دارد. در واقع صاحب های بیزینس بر روی جلد سند، اطلاعات ارتباطی اعم از آدرس و ایمیل را تعبیه می کنند.

 

فهرست عناوین

در بخش فهرست عناوین می بایست فصل های طرح و عنوان های بخش های مختلف به همراه شماره صفحه قید شود.

 

خلاصه مدیریتی

بخش خلاصه مدیریتی به مثابه ی چکیده در مقاله می ماند. مباحث موجود در بخش خلاصه مدیریتی در فصل های طرح کسب و کار به صورت جزئی مورد بررسی قرار می گیرد.

خلاصه مدیریتی بیانگر وضعیت فعلی بازار، علت نیاز به سرمایه، اهداف غایی کسب و کار، میزان سرمایه و روش های کاربردی می باشد.

 

تجزیه و تحلیل بازار

یکی از مراحل مهم تدوین طرح کسب و کار تجزیه و تحلیل بازار است

از آنجایی که هر کسب و کار به یک گروه مشخص اختصاص می یابد، اعتبار یک ایده کسب و کار به تامین نیاز های آن گروه بستگی دارد. در واقع ضرورت دارد که یک طرح بتواند به روشی بهتر از رقبا به تامین نیاز های سازمان بپردازد.

در بخش تجزیه و تحلیل بازار ضرورت دارد تدوینگر بازار هدف را بر اساس اطلاعاتی نظیر پیش بینی رشد بازار و جمعیت تحلیل کند. سپس درباره برنامه ای که با هدف در انحصار گرفتن بخشی از بازار هدف اجرا می گردد، توضیحاتی را ارائه کند.

تدوینگر قادر است برنامه را درباره بازاریابی و قیمت گذاری به نگارش در آورد.

بهتر است بدانید علت انتخاب راهبرد بر اساس نتیجه گیری از اطلاعات موجود مشخص می شود. علاوه بر این، تدوین گر ملزم است علت انتخاب استراتژی را موجه جلوه دهد.

در صورتی که بخش تجزیه و تحلیل بازار به طرق مناسب تالیف شده باشد، می تواند مخاطب را برای به دست آوردن بخشی از بازار هدف به روش مناسب، اقناع سازد.

بازاریابی بیانگر ارتقا سطح آگاهی متقاضی است. در این بخش اطلاعاتی درباره جنبه های مختلف خدمات در اختیار مشتری قرار می گیرد.

در طرح بازاریابی در بخش های بازار موقعیت فروش شناسایی می شود. بی شک با ارائه جزئیات بازار یابی، راهبرد های فروش و آگهی های تبلیغاتی نتیجه به انحصار بخشی از سهم بازار ختم می گردد.

 

تجزیه و تحلیل رقابتی

اکثر متقاضیان طرح کسب و کار، جزء ایده پردازان رقابتی قرار دارند. تدوینگر باید در بخش تجزیه و تحلیل بازار رقابتی، مخاطب را درباره توانایی به انحصار گرفتن رقبا قانع کند.

بدین ترتیب تدوینگر ملزم است پس از معرفی رقبای بازار به بیان نقاط ضعف و قوت آن ها بپردازد. زین پس استراتژی های پیشنهادی را ارائه کند و عوامل منفی را پیش بینی نماید.

در پیش بینی عوامل منفی به جنبه های تهدید کننده استارتاپ توجه می شود و راه موفقیت سازمان رسم می گردد.

 

عملیات و مدیریت

بخش عملیات و مدیریت ترسیم کننده ساختار سازمان است. در این بخش نوع مدیریت به صورت تیمی و فردی، نوع عملکرد کارکنان و مسئولیت های مختلف کارکنان به نمایش در می آید.

علاوه بر این، در صورتی که نوع سازمان تیمی باشد، رهبر و وظایف تیم ها شفاف سازی می گردد.

بدین ترتیب در صورت بروز خطا راه برای شناسایی مسئول حوزه میسر می گردد.

 

مباحث مالی

در بخش مباحث مالی با هدف اثبات عمل گرایی سند با سرمایه درخواست شده به سرمایه گذاران از تراز های مالی، نمودار ها و صورت ها بهره گرفته می شود.

ضرورت دارد در بخش مباحث مالی هزینه های راه اندازی کسب و کار با حزئیات دقیق محاسبه گردد. سپس با افزایش 10% به هزینه های اولیه، میزان سرمایه مورد نیاز در خصوص راه اندازی استراتاپ معین شود.

عده ای از متخصصان بخش مباحث مالی را جزء برترین مباحث بر می شمارند. علت اختصاص دهی عنوان برترین به بخش مباحث مالی، به اهمیت شاخص بازگشت سرمایه و سود در حداقل زمان باز می گردد.

یکی از بخش های حائز اهمیت این حوزه، تراز مالی است. تراز مالی حاکی از تفریق ارزش دارایی از میزان بدهی ها دارد که به صورت سالیانه محاسبه می شود.

 

سند های پشتیبان

در برخی موارد تدوین گر در خصوص تایید اعتبار ایده به اسناد پشتیبان نیاز دارد. به طور مثال هنگامی که به معرفی یک متخصص مجرب به عنوان یک عضو کلیدی کسب و کار می پردازید، تجربیات کاری متخصص در قالب رزومه به عنوان سند پشتیبان شناخته می شود.

بیشتر بخوانید: تکنیک‌های مدیریت زمان ویژه مدیران کسب و کار

 

عناوین سر فصل های درس

طرح کسب و کار یکی از دورس رشته Mba است

درس طرح کسب و کار به عنوان یکی از دروس حائز اهمیت دوره DBA، مشمول سرفصل های متعددی است. این درس به بررسی نحوه تولید، توانمندی کارآفرینان و بازار محصول می پردازد.

در ادامه عنوان سرفصل های درس طرح کسب و کار را بیان می کنیم:

  • مقدمه، شرح اهداف کارگاه و آشنایی با اساتید و مدیران
  • بررسی انواع ابزار های برنامه ریزی مدیریتی و شناسایی کرکرد ابزار های مختلف
  • طرح کسب و کار و کاربرد آن چیست؟
  • تشریح فرم استاندارد و کاربرد اجزا مختلف طرح کسب و کار
  • الگو های تدوین توجیه بازار و مشتریا طرح
  • الگو های اثبات امکان پذیری و توجیه فنی طرح
  • کار با اکسل در خصوص شاخص های مالی و نحوه محاسبه سودآوری
  • تحلیل میزان حساسیت طرح و سناریو های مختلف
  • معرفی نرم افزار ها و منابع
  • جمع بندی: نکته های خاص BP در حوزه های صنعتی و خدماتی
  • مباحث تکمیلی: مهارت های ارائه طرح کسب و کار

 

لینک کاربردی: دوره های مدیریتی موسسه هفتاد

 

وجه تمایز طرح کسب و کار با مدل کسب و کار

طرح کسب و کار به عنوان یک سند مکتوب در حالت کلی دربردارنده هدف سازمان، فعالیت های رقبا در بازار، نوع خدمات و سابقه کالا یا خدمات در دنیای تجارت است. این طرح یک طرح کلی از درآمد سازمان، منابع، اهداف غایی و سرمایه را در قالب سند گردآوری می کند.

علاوه بر این، جزئیات یک استارتاپ در طرح کسب و کار در قالب چند صفحه ارائه می گردد.

این در حالی است که مدل کسب و کار به صورت خلاصه و در قالب یک صفحه به نمایش سرفصل های حائز اهمیت در حوزه کسب و کار می پردازد. مدل کسب و کار شامل مواردی از جریان های درآمدی، منابع، ارزش های مهم سازمان و متقاضیان می شود.

مهم ترین کاربرد مدل کسب و کار به ارائه یک ایده جدید برای سرمایه گذاران اختصاص می یابد. جالب است بدانید در مدل کسب و کار ارائه دهنده بر اساس سند، سرفصل های مهم استارتاپ را برای حضار بیان می کند.

امیدواریم این مقاله نیز برای شما مفید بوده باشد.

 

بیشتر بخوانید:

مدیریت بحران در سازمان

مدیر فروش کیست و چه وظایفی در سازمان بر عهده اوست؟

بیزینس کوچینگ چیست؟

guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها