12 روش کاربردی برای افزایش عزت نفس

روش کاربردی برای افزایش عزت نفس
آنچه در این مقاله می خوانید:

مهم ترین بخش شخصیت انسان را عزت نفس و اعتماد به نفس شکل می دهد. عزت نفس بیانگر احساس ارزشمندی و رضایت است که به موجب ارزیابی توانایی های فردی به وجود می آید. فردی که از عزت نفس بالایی برخوردار است می تواند با چالش های زندگی مقابله کند. چنین فردی با احساس توانمندی پذیرای انتقادات سازنده است. ما در این مقاله قصد داریم درباره ” 10 روش کاربردی برای افزایش عزت نفس” مطالبی را ارائه دهیم.

 

عزت نفس چیست؟

تعریف عزت نفس

مهم ترین بخش شخصیت انسان را دو مولفه عزت نفس و اعتماد به نفس شکل می دهند.

عزت نفس بیاگر دیدگاهی است که فرد نسبت به توانایی های فردی دارد. اینکه به چه میزان برای شخصیت خود ارزش قائل شوید و خود را ارزشمند برگمارید، نشان از عزت نفس دارد.

به عبارتی دیگر عزت نفس یک احساس ارزشمندی است که به موجب چگونگی تایید و ارزیابی شخصیت خود شکل می گیرد.

به طور کلی عزت نفس زمینه ساز بهبود سلامت روانی و فکری است.

هنگامی که فرد خواستار افزایش عزت نفس می شود ملزم به تمرین افکار و رفتار هایی متمایز است. به تدریج تمرین های تقویت عزت نفس به عنوان یک رفتار در فرد نهادینه می گردد و زمینه را برای شکل گیری عزت نفس مهیا می کند.

تحقیقات حاکی از آن دارند که عزت نفس یک اسکلت روانی است.

برخورداری از عزت نفس در ادوار مختلف زندگی یک نیاز ضروری به شمار می رود. به میزانی که سن انسان افزایش پیدا می کند احساس نیاز به عزت نفس بیشتر می شود.

عزت نفس می تواند نحوه برقراری ارتباط ما با همکاران، دوستان و خانواده را تحت تاثیر قرار دهد. از آنجایی که عزت نفس با احساس توانمندی همراه است، فرد دارای عزت نفس می تواند در زندگی به موفقیت های روز افزون دسترسی پیدا کند.

از سری مزیت های تقویت عزت نفس می توان به توانایی مقابله با چالش ها، فراهم آوری مسیر پیشرفت و ترقی و بهبود تصمیم گیری در انتخاب دوست اشاره کرد.

 

روش های کاربردی برای افزایش عزت نفس

عزت نفس زمانی شکل می گیرد که فرد به یک شناخت کامل خود درباره ویژگی ها و توانایی های فردی دسترسی پیدا کند. پروسه ی افزایش عزت نفس یک فرایند پیوسته و مستمر به شمار می رود که نیازمند رشد و حرکت است.

در راستای دستیابی به عزت نفس ضرورت دارد صبر پیشه نمایید و با پشتکار در مسیر شکل گیری یک زندگی سرشار از امید و شادی گام بردارید.

از سری روش های تقویت عزت نفس می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • پاک سازی محیط
  • یادگیری به صورت پیوسته
  • تلاش برای موفقیت
  • بهره گیری از جملات مثبت
  • اهمیت به تغذیه سالم
  • انتخاب دایره ارتباطی مناسب
  • تکنیک شکرگزاری روزانه
  • یادداشت دستاورد های مختلف
  • پذیرش شکست هاپ

مهم ترین روش های افزایش عزت نفس به شرح زیر می باشد:

1. دوست داشتن شخصیت فردی

دوست داشتن شخصیت فردی

برای دستیابی به احساس آرامش باید خودتان را دوست داشته باشید. در واقع یکی از موثر ترین کار هایی که می توانید در حق خودتان انجام دهید، دوست داشتن شخصیت فردی است.

یکی از نشانه هایی که ناشی از عزت نفس پایین است، نا مهربانی با شخصیت فردی است. اگر قصد دارید عزت نفس خود را افزایش دهید سعی کنید در وهله اول به خود عشق بورزید و با ارزشمند شمردن خود به مرور احساس دوست داشتن را با دیگران به اشتراک بگذارید.

نقاط مثبت تان را به صورت روزانه یادآوری کنید و برای قدردانی از خود هدیه هایی را تهیه نمایید.

تغییر و تحول تجلی بخش روحیه هستند. برای افزایش انگیزه و امید به زندگی می توانید اوقاتی را برای تفریح با دوستان، سفر و انجام فعالیت های مورد علاقه اختصاص دهید.

یکی از شرط های شکل گیری احساس ارزشمندی، رسیدگی به وضعیت ظاهری است. بهتر است برای رسیدگی به ظاهر و اهمیت دادن به شخصیت فردی زمان هایی را در برنامه روزانه در نظر بگیرید.

جالب است بدانید به میزانی که احساس ارزشمندی داشته باشید، عزت نفس شما افزایش پیدا می کند.

 

2. نه گفتن را یاد بگیرید

اکثر افرادی که از عزت نفس پایینی بهره مند هستند جهت زندگی را تحت تاثیر تصمیمات دیگران تنظیم می کنند. در واقع فردی که دارای عزت نفس پایینی است همواره احساس می کند مجبور است تا در برابر خواسته های دیگران منعطف باشد. بدین ترتیب از بیان واژه “نه” امتناع می کند.

لازم به ذکر است تداوم عدم توانایی نه گفتن باعث افسردگی، قرار گیری در فشار، خشمگینی و بی میلی می شود.

 

3. ورزش

ورزش وضعیت جسمانی، عاطفی و ذهنی بدن را دگرگرون می کند. در طول ورزش هورمون خوشحالی توسط مغز در بدن ترشح می گردد که در نقش بسزایی در مدیریت و بهبود سلامتی دارد.

بررسی ها بیانگر آن هستند که اکثر ورزشکاران از عزت نفس بالایی برخوردار هستند.

 

4. برقراری روابط مثبت

یکی از روش های کاربردی برای افزایش عزت نفس، برقراری روابط مثبت است. در صورتی که به خاطر همنشینی با عده ای از افراد احساس بدی دارید، سعی کنید آن ها را نسبت به رفتار های اشتباه مطلع کنید.

علاوه بر این، سعی کنید برای تقویت عزت نفس در جست و جوی روابطی باشید که به مثبت اندیشی منتهی گردد. افرادی که به صورت مداوم شما را تحسین و تشویق می نمایند، می توانند احساس رضایت را به شما القا کنند.

 

5. همدلی و مسئولیت پذیری

همدلی و مسئولیت پذیری

اکثر اشخاصی که از عزت نفس پایینی بهره مند هستند در خصوص پذیرش مسئولیت با مشکل مواجه می شوند. در واقع عدم برخورداری از عزت نفس سبب شکل گیری احساس ترس از شکست می شود.

یکی از راه های موثر در افزایش عزت نفس، همدلی است. بهترین روش برای همدلی، مسئولیت پذیری به شمار می رود که با انجام فعالیت ها به صورت داوطلبانه همراه است.

برای تجربه کردن مسئولیت پذیری می توانید به حیوانات محبت بورزید. محبت بی حد و مرز شما به یک حیوان سبب تکامل سیر توجه و عشق شما می گردد.

توجه داشته باشید که اگر نتوانستید از پس مسئولیت یک کار موفق بیرون آیید، بهتر است درباره نقاط ضعف و علت عدم موفقیت با دیگران مشورت نمایید.

بیشتر بخوانید: آموزش مهارت‌های همدلی چگونه است؟

 

6. شناسایی نقاط قوت و نقاط ضعف

برای شناخت واقع بینانه و صادقانه شخصیت فردی ضرورت دارد تا به شناسایی نقاط قوت و ضعف خود بپردازید.

وقتی به شناسایی نقاط ضعف می پردازید می توانید به صورت کامل اشتباهات خود را قبول کنید. بهتر است  از کمال گرایی دست بردارید و باور کنید که هیچ شخصی در جهان کامل نمی باشد.

 

7. مشخص کردن اهداف کوتاه مدت و بلند مدت

انسان به موجب برخورداری از قوه عقل و تفکر اشرف مخلوقات است. در واقع در تمام مخلوقات جهان تنها انسان است که می تواند در زندگی یک هدف را انتخاب کند.

هدف تعیین کننده دسترسی به کمال است. اگر می خواهید عزت نفس بالایی داشته باشید باید اهداف کوتاه مدت و بلند مدتی را مشخص نمایید.

 

8. انجام فعالیت های مورد علاقه

انجام فعالیت های مورد علاقه

بهترین روش برای افزایش عزت نفس، اختصاص دادن زمان برای انجام فعالیت های مورد علاقه است. اگر در طول روز بالغ بر 30 دقیقه با خود خلوت کنید می توانید به طرز چشمگیری به توانایی های فردی باور داشته باشید.

قرار گیری در موقعیت های چالش برانگیز یک تجربه دلنشین است که حاوی تجارب گوناگون می باشد. تجربه های جدید و جرئت خارج شدن از محیط امن زندگی سبب شکل گیری یک دید باز می گردد. با انجام فعالیت های هیجان انگیز ضمن شکل گیری یک زندگی شاد می توانید در تقویت عزت نفس نقش بسزایی داشته باشید.

بهتر است در انجام فعالیت های مورد علاقه زمان، عشق و توجه خود را به افراد مهم زندگی تان متمرکز کنید. اگر بتوانید به مرور زمان با اعضای خانواده ارتباط مناسبی برقرار کنید، گستره ی ارتباطات شما پرورش پیدا می کند.

 

9. پرهیز از مقایسه کردن و تحقیر سازی شخصیت خود

شرط شکل گیری احساس رضایت در زندگی، پرهیز از مقایسه کردن است. زمانی که زندگی خود با دیگران را مقایسه می کنید به موجب احساس ناکامی تحت فشار قرار می گیرید. احتمال می رود این امر کیفیت زندگی را تحت تاثیر قرار دهد و به روحیات، احساسات و جسم شما صدمه وارد نماید.

توجه داشته باشید که تنها زمانی می توانید به مقایسه بپردازید که وضعیت فعلی خود را با گذشته مورد نقد و بررسی قرار دهید.

دنیای مجازی عامل شکل گیری رفتار های تحقیر آمیز و مقایسه خود با دیگران است. در واقع فضای مجازی به موجب سوق دادن انسان به تنوع طلبی و نمایش جنبه غیر واقعی زندگی دیگران منجر به کاهش عزت نفس می گردد.

 

10. پذیرش نقایض

یکی از موانع بزرگ شکل گیری عزت نفس بالا، افکار منفی است. اگر در خصوص ارزش و توانایی های فردی افکار منفی دارید سعی کنید با یادآوری کردن دستاورد های مختلف از آن ها رهایی پیدا کنید.

افکار منفی قادر هستند رفتار و احساسات شما را تحت تاثیر قرار دهند. افکار منفی زمینه ساز شکل گیری احساسات مخرب می شوند. در طی این روند فرد به اموری فکر می کند که با بدبینی و انتقاد همراه است.

بهتر است در راستای پذیرش نقایض در وهله اول شخصیت فردی را به طور مناسب شناسایی نمایید. زین پس با تعیین خط قرمز های مشخص مانع عبور دیگران از آن ها شوید.

علاوه بر این اگر بتوانید افکار منفی موجود در مغز را متوقف سازید وجودتان لبریز از عشق و محبت خواهد شد.

 

11. بهره گیری از ذهن آگاهی

ذهن آگاهی یک مهارت زندگی موثر در شکل گیری عزت نفس به شمار می رود.

در ذهن اگاهی با بهره گیری از تکنیک های گوناگون به رهایی از افکار منفی تمرکز می شود. در ذهن اگاهی از شما خواسته می شود تا نسبت به موقعیت و لحظات فعلی آگاهی داشته باشید.

همچنین در مدیتیشن عزت نفس سعی می شود تا خود واقعی فرد هوشیار گردد. لذا فرصت قوی شدن مهیا شود.

مراقبه یا مدیتیشن در کاهش سطح اضطراب کمک شایانی می کند و در بهبود عملکرد حافظه نقش بسزایی دارد. ذهن انسان تحت مراقبه به یک نظم و ترتیب ویژه دسترسی پیدا می کند که می تواند در تصمیم گیری از آن ها بهره بجوید.

جالب است بدانید مراقبه ضمن تقویت عزت نفس در افزایش اعتماد به نفس نیز تاثیر گذار است.

بیشتر بخوانید:

فواید ذهن آگاهی و تاثیر آن بر جسم

رنگ آمیزی ذهن آگاهی چیست؟

 

12. قاطعانه رفتار کنید

رفتار قاطعانه بیانگر احترام گذاشتن به نظرات و نیاز های اطرافیان است.

در رفتار قاطعانه باید از تظاهر به یک سری رفتار ها پرهیز کنید. در مقابل سعی کنید خود واقعی را بروز دهید و یک سری نکات و رفتار های تحسین برانگیز را آموزش ببینید.

 

وجه تمایز عزت نفس و اعتماد به نفس

وجه تمایز عزت نفس و اعتماد به نفس

به جزئت می توان گفت میوه ی درخت عزت نفس، اعتماد به نفس است.

اعتماد به نفس زمانی شکل می گیرد که فرد از یک مهارت بالا برخوردار باشد. در حقیقت اعتماد به نفس نتیجه موفقیت های فردی در دنیای بیرون است که در مسیر موفقیت اهمیت دارد.

اعتماد به نفس بیانگر اعتمادی است که انسان در خصوص حل تعارضات، مشکلات و چالش های زندگی نسبت به توانایی های فردی دارد.

این در حالی است که عزت نفس در معنی ارزش قائل شدن برای توانایی و مهارت های فردی کاربرد دارد.

بدین ترتیب اعتماد به نفس زیر مجموعه ای از عزت نفس است.

بیشتر بخوانید: چند راهکار کاربردی برای افزایش اعتمادبه‌نفس

 

مزیت های افزایش عزت نفس

اکثر اشخاصی که از عزت نفس بالایی برخوردار هستند در جست و جوی معنا بخشیدن به زندگی می باشند. این قبیل افراد پذیرای تغییرات هستند و در مسیر رشد قرار دارند.

تقویت عزت نفس سبب می شود تا فرد عمدتا با تکیه بر نظرات فردی تصمیمات مهم زندگی را اتخاذ نماید و برای نظرات و پیشنهادات دیگران ارزش قائل شود.

عزت نفس بالا واقع گرایی را به دنبال دارد. افراد واقع گرا در مسیر رشد چالش ها را می پذیرند. همچنین با توجه به ماهیت ارزش، یک هدف خاص را دنبال می کنند.

فردی که از عزت نفس بالایی بهره مند است به ارزش وجود خود باور دارد. لذا از آنجایی که ارزش خود را فارغ از نظرات دیگران بر می شمارد، با آغوش باز از انتقادات استقبال می نماید.

 

نشانه های عزت نفس پایین

  • نفرت
  • عدم رضایت
  • عدم احساس امنیت
  • توجه ارفراطی به نقاط ضعف
  • پرورش افکار منفی
  • مضطرب
  • احساس ترس
  • افسردگی
  • عدم توانایی در پذیرش انتقاد های سازنده
  • احساس شرم و خجالت زدگی

امیدواریم از خواندن مقاله ” 10 روش کاربردی برای افزایش عزت نفس” لذت برده باشید.

 

بیشتر بخوانید:

تکنیک های تقویت فن بیان و سخنوری

تکنیک‌های مدیریت زمان

تکنیک های افزایش اعتماد به نفس کودک

بهترین کتاب ‌های تقویت اعتماد به‌ نفس

guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها