تکنیک های تقویت فن بیان و سخنوری

اهمیت برخورداری از فن بیان و سخنوری قوی
آنچه در این مقاله می خوانید:

بسیاری از افرادی که از فن بیان قوی برخوردار هستند با سرعت بالا به جایگاه های مدیریتی و رهبری، نزدیک شده اند و در مقابل افرادی که توان خوب صحبت کردن ندارند، خواه ناخواه به حواشی رانده شده‌اند.

در واقع اولین ابزار جاذبۀ انسان برقراری ارتباط است. بهترین راه برای همراه سازی دیگران با خود، استفاده از کلام موثر است. قطعا مدیرانی که توانایی سخنوری و فن بیان مناسبی ندارند، یک قدم بزرگ و اثرگذار از مدیران خوش صحبت عقب تر خواهند بود.

 

البته همه مثل هیتلر نیستند

Needmaster Technique Expressionrhetoric Successfulmanager 02

هیتلر کسی بود که به رهبری او افراد زیادی در کرۀ زمین کشته شدند و دست آدم‌های بسیاری به خون آلوده شد. دربارۀ هیتلر بر این تاکید شده که در سخنرانی هایش انگار افراد را مسحورِ خود می کرده است و آنقدر تاثیرگذار بوده که آدم ها را ترغیب به آن نسل‌کشی‌ها کند.

البته که این توانایی هیتلر در سخنوری نه اکتسابی بود و نه او از نبوغش در مسیر درستی استفاده کرده است. اما چه شما به صورت بالفطره انسان سخنور باشید و چه صحبت کردن در جمع برایتان حکم شکنجه را داشته باشد، این مقاله می تواند کمکتان کند که فن بیان قوی تر و تراش خورده‌تری پیدا کنید.

در ادامه به چند روش اثر گذار برای تقویت فن بیان اشاره می کنیم که بسته به سطحی که در توان سخنوری دارید، می توانید دو یا چند تکنیک را برای بهبود توان بیان خودتان به کار بگیرید.

 

1. مطالعه زیاد و دیدن فیلم

Needmaster Technique Expressionrhetoric Successfulmanager 03

یکی از مسائلی که باعث می شود افراد به راحتی صحبت کنند و از فن بیان قوی برخوردار باشند، پشتوانۀ اطلاعاتی قوی آن‌ها و دایرۀ واژگان گسترده‌ای است که دارند.

شما با وجود مطالعه زیاد، هرچند در زمینه هایی غیر از حوزه‌ ای که قرار است در آن صحبت کنید، می توانید بهتر صحبت کنید. چون ساختار جملات زیادی را از ذهن‌تان عبور داده اید، کلمات زیادی در ناخودآگاه شما نقش بسته اند و البته اعتماد به نفس بالاتری هم دارید چون مطلع‌تر هستید.

دیدن فیلم های خوب هم می تواند در گستردگی اطلاعات و دایرۀ واژگان کمک کننده باشد.

 

2. با خودتان تمرین کنید و صدایتان را ضبط کنید

یکی از تمریناتی که شاید در خصوص تقویت فن بیان و سخنوری ابتدا زیاد از آن لذت نبرید، تمرین ضبط کردن صدای خودتان است. یعنی با خودتان تمرین سخنوری کنید و صدایتان را ضبط کنید (و یا از خودتان تصویربرداری کنید تا اکت های‌تان را هم بررسی نمایید) و بعد خودتان را به نقد بکشید.

شخص دیگری وجود ندارد که بخواهید خجالت بکشید. در نتیجه با حوصله و صبر این کار را انجام بدهید و نقاط ضعف خودتان را بیابید و سعی در رفع آن کنید.

یک کارِ دیگر هم این است که وقتی در شبکه های اجتماعی ویس (فایل صوتی) برای کسی میفرستید، آن را play کنید و به لحن، آهنگ و نوع حرف زدن‌تان دقت نمایید و حتی سعی کنید آن را بهتر نمایید.

 

3. پای صحبت درجه یک ها بنشینید

Needmaster Technique Expressionrhetoric Successfulmanager 04

تا به حال برایتان پیش آمده که به شهری که دارای لهجه ای خاص است بروید و بعد از چند روز حس کنید، رنگ آن لهجه در حرف زدن‌تان وجود دارد؛ و یا اینکه احساس کنید لحن یا حالت‌های کسی را ناخودآگاه شما هم پیدا کرده اید.

ذهن از دیتاهای اطراف کپی برداری می‌کند. لذا اگر به طور مدام در معرض یک فضا و یا حالت قرار داشته باشد و مدام به صورت ناخودآگاه تقلیدهایی صورت بگیرد، آن حالت برای‌ فرد تبدیل به عادت می‌شود.

منظور از عادت اصلا تقلید عمدی یا ادای کسی را درآوردن نیست، زیرا تقلید به صورت عمدی حالت مضحکی پیدا می‌کند. پس سعی نکنید این کار را بکنید.

تنها کاری که باید بکنید این است که مثلا اگر از نوع صحبت کردن یک فرد، سخنران، استاد، گوینده و هرکسی خوشتان می‌آید، روزانه زمانی را صرف گوش کردن صحبت های او، دیدن ویدئو از او، گوش کردن پادکست ها و یا آموزش های آن شخص کنید.

سعی کنید این فرد را از بین کسانی انتخاب کنید که می توانند به شما چیز دیگری آموزش بدهند، مثل مربی کسب و کارتان و یا کسی که کتاب های صوتی و پادکست آموزشی تولید می کند. شما در عین یادگیری مطالبی که او بیان می کند، ناخودآگاه لحن و صحبت کردن او را نیز کپی برداری خواهید کرد. چه چیزی بهتر از این؟ یک تیر و دو نشان.

بیشتر بخوانید:

زبان بدن چیست؟

اصول و فنون مذاکره

 

4. به جای متن سخنرانی از متن راهنما، کلیدواژه ها و نمودارهای درختی استفاده کنید

Needmaster Technique Expressionrhetoric Successfulmanager 05

یکی از راه های تسلط بر فن بیان به استفاده از متن راهنما، نمودارهای درختی و کلید واژه‌ها اختصاص دارد. اغلب اوقات خواندن متن سخنرانی در یک جلسه، از روی یک کاغذ است که باعث می شود توان سخنوری‌ ما زیر سوال برود. یعنی اگر قرار بود خودمان صحبت کنیم، خیلی نتیجه بهتر بود تا این شرایط.

در نتیجه سعی کنید “پس از تسلط کامل” بر موضوعی که درباره آن قصد صحبت دارید، در یک برگه تنها کلیدواژه های اصلی و ارتباط قضایا و موارد با هم را مشخص کنید و با تک کلمات و یا جملات کوتاه چیزی را که می خواستید بگویید به خود یادآوری نمایید. به این شکل طبیعی تر و بهتر صحبت خواهید کرد.

 

5. تپق زدن را به نقطه قوت تبدیل کنید

اگر اعتماد به نفس بالایی داشته باشید، حتی وقتی که تپقی میزنید، با یک لبخند، پذیرش و حتی یک شوخی بامزه از آن رد می‌شوید و ادامه می‌دهید. وقتی شما خودتان تپق تان را می پذیرید و حتی با آن شوخی می کنید، دیگران دیگر به عنوان نقطع ضعف به آن نگاه نمی کنند. همچنین یکی از راه های جذابیت سخن که وارد کردن طنز به آن است را به کار گرفته اید. این یعنی تبدیل یک ضعف به قدرت!

 

6. بریده بریده سخن نگویید(جملات را کامل کنید)

گاها حس می کنیم آنچه را که در ذهنمان می‌خواهیم بگوییم را همه می‌دانند؛ برای همین بریده بریده صحبت می‌کنیم. این مسئله را تنها زمانی متوجه می‌شویم که بر نوع صحبت کردن خود کمی بیشتر توجه داشته باشیم. برای تقویت و تسلط بر فن بیان باید کلمات را به وضوح بیان کنید و جملات را کامل کنید تا ببینید همین اصل اساسی چقدر در بهتر صحبت کردن و قدرت بیان‌تان اثر گذار است.پ

 

دوره های کاربردی موسسه هفتاد برای بهبود مهارت های فردی و افزایش اعتماد به نفس و در نهایت کمک به بهبود فن بیان و سخنوری:

دوره توسعه فردی

دوره لایف کوچینگ

دوره خودشناسی

دوره فنون کاربردی افزایش عزت نفس

دوره زندگی از آغاز

 

بیشتر بخوانید:

کوچینگ توسعه فردی

خودباوری چیست و چه تاثیری در موفقیت دارد؟

guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها