شفقت درمانی چیست؟

شفقت درمانی
آنچه در این مقاله می خوانید:

شفقت درمانی و مداوا بر اساس ارتباط انسانی صحیح، احترام‌آمیز و عمیق میان پزشک و بیمار رخ می‌دهد. در این رویکرد فرد دلسوز و البته حرفه‌ای مانند پزشک از طریق همدردی و توجه به نیازهای عاطفی و روحی بیماران برای ارتقا بهبودشان استفاده می‌کنند.

شفقت ورزیدن به خود نیز به‌معنای ادای احترام و توجه به نیازهای شخصی، درک و مراقبت از خود خواهد بود. این مفهوم شامل پذیرش نقاط قوت و ضعف خود، مراقبت جسمی و روانی، تلاش برای رشد بیشتر و توسعه فردی است. شفقت به خود نقطه شروعی برای کمک افراد به خودشان محسوب می‌شود تا بتوانند با همدردی و توجه به نیازهای خود برای تجربه زندگی بهتر و سالم‌تر اقدام کنند و بهترین نمونه خود را بروز دهند. در این مقاله به بررسی مفهوم شفقت درمانی و شفقت به خود پرداخته‌ایم. این مقاله اهمیت و جایگاه این مفهوم را در کیفیت زندگی نشان خواهد داد. راهکارها و ترفندهایی برای ارتقای این مهارت نیز در این مقاله مورد بررسی قرار گرفته است.

 

شفقت چیست و  شفقت به خود در روانشناسی به چه معناست؟

شفقت درمانی

شفقت در روانشناسی به مفهوم مراقبت کردن از خود و نیازهای شخصی اشاره دارد. این مفهوم بیانگر توانایی انسان برای پذیرش و احترام به خود، بهبود توسعه شخصی و ایجاد رابطه‌ای سالم با خود است. خود شفقت‌ورزی شامل آگاهی و توجه به نیازهای روحی و جسمی خود، ارتقا خودآگاهی، ارزش‌گذاری به همه ویژگی‌های فردی و… می‌شود.

شفقت به خود در روانشناسی به این معنا است که فرد این توانایی را دارد که با احترام و مهربانی با خود رفتار کند. اینکه یک فرد خود را قبول داشته باشد، از تجربه‌های خود بیاموزد و به بهبود و توسعه شخصی بپردازد به‌نوعی به خود شفقت‌ورزی پرداخته است.

شفقت به خود شامل اعمالی همانند داشتن اعتماد به نفس، تنظیم هیجانات، پذیرش خود، مراقبت و بهداشت روانی و جسمی، پیگیری اهداف شخصی و شغلی و مهم‌تر از همه ایجاد رابطه‌ای سالم با خود خواهد بود. شفقت به خود مهارتی است که می‌تواند سبب تقویت روابط انسانی، افزایش خوشبختی و رضایت، کاهش استرس و تقویت اعتماد به نفس شود. شفقت ورزیدن به خود مزایای بی‌نظیری را برای افراد به دنبال خواهد داشت. مدیریت اضطراب و استرس، ارتقا کیفیت زندگی، پیشگیری از بروز بیماری‌های جسمی و روانی و… از جمله این مزایای شگفت‌انگیز به‌شمار می‌روند.

توجه: جهت بهبود مهارت های شخصی و رسیدن به خودشناسی، می توانید از دوره های توسعه فردی موسسه هفتاد استفاده کنید.

مولفه‌ها و تمرین‌های شفقت به خود

شفقت به خود همانند هر مهارت و توانایی دیگری نیازمند تمرین و توجه مداوم است تا بتوان آن را بهبود بخشید. در ادامه برخی از تمرین‌های شفقت ورزیدن به خود را خواهیم خواند. با مداومت و تکرار این تمرینات روحیه و کیفیت زندگی در اثر شفقت به خود بهبود خواهد یافت.

تمرین‌های شفقت به خود

پذیرش خود

اینکه فردی با وجود تمام کم و کاستی‌های شخصی خود را دوست داشته باشد و بپذیرد، گام بزرگی را در خود شفقت‌ورزی برداشته است. پذیرش افراد از خودشان بدون انکار و انتقاد از قسمت‌هایی که وجود دارد و ممکن است پسندیده نباشد، قدم اول در شفقت وزیدن به خود محسوب می‌شود.

توجه و مراقبت از نیازها

توجه کردن به نیازهای شخصی و آگاهی کامل نسبت به آن‌ها تنها یک مرحله در شفقت به خود به‌شمار می‌رود، آگاهی از نیازهای اجتماعی، روانی، جسمی و… می‌تواند به شفقت ورزیدن به خود موثر واقع شود.

ترکیب ذهنی

استفاده از تمرین‌های مدیتیشن و دیگر تمرینات روانشناسی و ذهن‌آگاهی به‌منظور تسهیل در درک بهتر خود و افزایش تمرکز یکی دیگر از تمرینات کاربردی برای شفقت به خود است.

بیشتر بخوانید: فواید ذهن آگاهی و تاثیر آن بر جسم

تنظیم هیجانات

یادگیری مهارت‌های مدیریت هیجانی مانند تشخیص، درک و مدیریت هیجانات مختلف می‌تواند به کاهش استرس و اضطراب، افزایش آرامش و رضایت و دیگر فواید خود شفقت‌ورزی منجر شود.

پیگیری اهداف شخصی

یکی دیگر از راه‌ها و تمرین‌ها برای شفقت به خود را می‌توان پیگیری اهداف شخصی دانست. تعیین اهداف کوتاه مدت و بلند مدت برای توسعه شخصی و بهبود عملکرد، انجام اقدامات لازم برای رسیدن به این اهداف و ممارست بر آن از دیگر تمرین‌های شفقت به خود محسوب می‌شود.

تمرینات مثبت‌اندیشی

تمریناتی که به تقویت اعتماد به نفس کمک کند و سبب افزایش انگیزه در افراد شود، یکی از تمرینات مهم در شفقت ورزیدن به خود است. یکی از تمرینات مهم مثبت‌اندیشی را می‌توان نوشتن در مورد موفقیت‌ها، توانایی‌ها و تجربیات مثبت دانست.

حفظ روابط سالم با خود

دوری از انزوا و انزجار از خود، حفظ روابط سالم با دیگران، رسیدگی به نیازهای اجتماعی و ارتباطی، تعامل با دیگر افراد در جامعه و… از راهکارهای موثر برای شفقت ورزیدن به خود به‌شمار می‌رود که کارآمد و مفید است.

ترکیب فیزیکی

حفظ سلامتی جسمی و مراقبت از آن در کنار تغذیه مناسب و سالم، داشتن خواب کافی در طول شبانه‌روز، ورزش منظم و اصولی، افزایش انرژی و تقویت اعتماد به نفس را به‌دنبال خواهد داشت. تمام این موارد نوعی تمرین برای شفقت به خود محسوب می‌شود.

 

دوره های روانشناسی مرتبط موسسه آموزش عالی هفتاد:

دوره درمان متمرکز بر شفقت (CFT)

دوره مدیریت اضطراب و استرس

 

شفقت درمانی چیست و چه کاربردی دارد؟

شفقت درمانی چیست

شفقت درمانی یک رویکرد درمانی است که از طریق ایجاد ارتباط مهربانانه، توجه به نیاز و تجربیات مراجعان، ایجاد محیط پذیرش‌آمیز و… برای بهبود روانی و احساسی مراجعان به‌کار گرفته می‌شود. این رویکرد روی تجربیات و دیدگاه‌های مراجعان تمرکز دارد تا بتواند برای ایجاد رابطه انسانی و حمایتی مناسب در راستای کمک به آن‌ها گام بردارد. ایجاد این روابط انسانی و حمایتی درست افراد را برای مواجهه با چالش‌ها و مشکلات آماده خواهد ساخت.

شفقت درمانی به روانشناسان و مشاوران این امکان را می‌دهد تا ارتباط موثر و مفیدی با مراجعان خود برقرار کرده و آن‌ها را در مسیر بهبود و تغییر راهنمایی کنند. شفقت درمانی زمانی توسط روانشناسان به‌کار برده می‌شود که مشکلات احساسی، بینشی یا روانی برای فرد مراجعه‌کننده به وجود آمده باشد. شفقت درمانی برای مواجهه با استرس، اضطراب، اعتیاد و مشکلات ارتباطی موثر واقع می‌شود.

با روش شفقت درمانی افراد می‌توانند به بهترین شکل و نمونه از خودشان ارتقا یابند، مسائل موجود را مطرح کنند و برای حل این مشکلات گام بردارند. بدون شک توسعه و رشد شخصی نیز در ادامه این مسیر دست‌یافتنی خواهد بود. روانشناسان و مشاوران با استفاده از روش شفقت درمانی به مراجعان خود کمک می‌کنند و آن‌ها را در مسیر بهبود و تغییر رفتار راهنمایی خواهند کرد.

درمان متمرکز بر شفقت یا همان CFT روشی بی‌نظیر است که مفاهیم و تکنیک‌های رفتاردرمانی، روانشناسی تکاملی، اجتماعی، رشد و… را در اختیار علاقمندان قرار می‌دهد. موسسه هفتاد لایف با برگزاری دوره درمان متمرکز بر شفقت یا همان CFT کمک بزرگی به افراد عادی، مشاوران و روانشناسان کرده است تا بتوانند به ارائه تکنیک‌های متمرکز بر شفقت تسلط کامل پیدا کنند.

بیشتر خوانید: درمان هیجان مدار (EFT) چیست؟

 

کلام آخر

شفقت ورزیدن به خود یکی از روش‌های درمانی محسوب می‌شود که افراد را نسبت به خود متوجه و آگاه می‌سازد. توجه به علایق شخصی، اهداف شخصی، سلامت جسمی، ارتباطات و تعاملات و… همگی از مزایای شفقت به خود به‌شمار می‌رود. با ممارست و تمرین شفقت به خود می‌توان در موقعیت‌های مختلف زندگی عملکرد بهتری را از خود بروز داد. خود شفقت‌ورزی افزایش اعتماد به نفس، بهبود روابط اجتماعی، افزایش رضایت و کیفیت زندگی و… را به‌دنبال خواهد داشت.

افراد با شرکت در دوره درمان متمرکز بر شفقت یا همان CFT کمک بزرگی به شفقت ورزیدن به خود خواهند کرد. در این دوره با حضور اساتید باتجربه می‌توانند تکنیک‌ها و و تمرینات لازم را در این خصوص بیاموزند و آن را در زندگی روزمره به‌کار گیرند.

 

بیشتر بخوانید:

رویکرد درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد (act) چیست؟

کوچینگ توسعه فردی چیست؟

guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها