روان درمانی پویشی چیست؟ زمان استفاده از روان درمانی پویشی

روان درمانی پویشی و زمان استفاده از آن
آنچه در این مقاله می خوانید:

روان درمانی پویشی، یک متد درمانی کاربردی برای بهبود مشکلات روان شناختی است. این نوع روش درمانی به پویایی ذهن تمرکز دارد و سعی می کند رفتار های خودآگاه، ناخودآگاه، احساسات و افکار انسان را تحت تاثیر قرار دهد. روان درمانی پویشی در دو نوع کوتاه مدت و بلند مدت شکل می گیرد.

 

روان درمانی پویشی چیست؟

روان درمانی پویشی

روان درمانی پویشی در معنی پویایی ذهن کاربرد دارد. این نوع متد درمانی با بهره گیری از اصل پویایی روان، عناصر واقع در رفتار های خودآگاه، ناخودآگاه، احساسات و افکار انسان را تحت تاثیر قرار می دهد.

در حقیقت این روش درمانی، یک شیوه از روان درمانی است که بر اساس اصل پویایی روان طراحی شده است. عمده تمرکز روانپزشک در این روش درمانی به فرآیند هایی که انسان به صورت ناخودآگاه انجام می دهد، اختصاص می یابد.

در روان درمانی پویشی این ذهنیت وجود دارد که تعارض و فرآیند های ناخودآگاه فرد در شکل گیری رفتار های او نقش بسزایی دارد.

در این نوع درمان سعی بر آن است که سطح خودآگاهی در فرد تقویت شود و فرد نسبت به تاثیری که گذشته در رفتار های کنونی می گذارد، مطلع می گردد.

جالب است بدانید روان درمانی پویشی نوعی درمان گفتاری به شمار می رود که با گفت و گو ،فرد را در رشد و یادگیری مهارت های مورد نیاز برای حل مشکلات سوق می دهد.

در اصطلاح انگلیسی از روان درمانی پویشی با عنوان ” Psychodynamic Therapy” یاد می شود. علاوه بر این، این درمان با عنوان روان درمانی تحلیلی نیز شناخته شده است.

به جرئت می توان گفت رویکرد روان درمانی پویشی فرد را برای بررسی مشکلات رفتاری و تعارض های حل نشده آماده می سازد. اکثر تعارض های حل نشده در قالب نیاز و میل به بروز رفتار های مخرب و استعمال دخانیات شکل می گیرند.

 

روان درمانی پویشی؛ از گذشته تا کنون

تکنیک روان درمانی پویشی بر اساس نظریه های زیگموند فروید طراحی شده است. فروید اصطلاح روان درمانی پویشی را از علوم حائز اهمیت قرن نوزدهم به ویژه دینامیک، فیزیک و ترمودینامیک برگرفته است. به عبارتی دیگر علم دینامیک مشتق شده از علم فیزیک است که میان نیرو های مختلف یک پویایی را برقرار می سازد.

همچنین بخوانید : گوش دادن فعال، یکی از تکنیک های روان درمانی

 

به استناد از نظریه های فروید شخصیت، ذهن و روان انسان یک سیستم متشکل از انرژی روانی است که بر اساس اصول و قوانین حاکم در سیستم های انرژی گوناگون نظیر اصل پاینده بودن انرژی فعالیت می کند.

هنگامی که یک شخص به روان درمانی فکر می کند، تصویری که از روان درمانی در مخیله ذهن وی خطور می کند به روان درمانی پویشی باز می گردد. علت شکل گیری تصاویر مرتبط با روان درمانی پویشی آن است که این متد به روش های ابداعی زیگموند فروید یا پدر روانکاوی مبتنی است.

 

انواع روان درمانی پویشی

انواع روان درمانی پویشی

روان درمانی پویشی به عنوان یک رویکرد درمانی تمام جنبه های مختلف زندگی را تحت تاثیر قرار می دهد. در این متد درمانی سعی می شود تا فرد انگیزه های ناخوداگاه و ناشناخته را در بحر احساسات درک نماید.

درک احساسات کمک شایانی در کاهش نشانه های اختلال روانی دارد و وضعیت احساسی فرد را بهبود می بخشد. علاوه بر این، بینش درک احساسات و رفتار های مختلف می تواند تصمیمات بهتری را اتخاذ نماید.

دوره روان درمانی پویشی در دو نوع کوتاه مدت و بلند مدت شکل می گیرد.

 

روان درمانی پویشی کوتاه مدت

دوره روان درمانی پویشی کوتاه مدت برگرفته از سنت روانکاوی است. این نوع شیوه به موجب طولانی بودن درمان روانکاوی طراحی شده است که قادر است طول دوره درمان را برای اختلالات روان رنجوری کوتاه سازد.

بهتر است بدانید باور اینکه روان درمانی پویشی کوتاه مدت بهترین جایگزین بری روانکاوی است، یک روایت غیر علمی به شمار می رود.

تحقیقات بیانگر آن هستند که روان درمانی پویشی کوتاه مدت برای درمان گروه خاصی از بیماران دارای اختلالات نوروتیک موثر واقع است.

میزان اثر بخشی روان درمانی پویشی کوتاه مدت تحت تاثیر دلبستگی عاطفی، رابطه درمانجو با درمانگر، احساسات مراجعه کننده، اضطراب و مکانیزم های دفاعی قرار دارد.

دوره های کوتاه مدت عمدتا متشکل از 25 الی 30 جلسه هستند و در یک دوره 6 الی 8 ماهه شکل می گیرند.

بیشتر بخوانید : روانشناسی فیزیولوژیک چیست

 

روان درمانی پویشی بلند مدت

تعداد و زمان جلسه های روان درمانی پویشی نوع اول به مثابه ی متد درمانی روانکاوی به صورت طولانی مدت شکل می گیرد. در سال های اخیر از این روش درمانی بصورت بلند مدت برای درمان مشکلات روان شناختی سطحی استفاده می شود.

دوره های طولانی مدت این درمان بیش از یک سال به طول می انجامند و در 50 جلسه درمانی برگزار می شوند.

 

کاربرد روان درمانی پویشی

کاربرد روان درمانی پویشی

روان درمانی پویشی برای درمان طیف گسترده ای از اختلال های روان شناختی و جسمانی نظیر اضطراب، افسردگی، اعتیاد، اختلالات اشتهایی و بی اشتهایی عصبی، اختلال اضطراب اجتماعی، درد، اختلال شخصیت مرزی، اختلال وحشت، مسائل روان شناختی در کوکان و نوجوانان کاربرد دارد.

در حقیقت تکنیک روان درمانی پویشی در خصوص درمان افراد که معنای اصلی زندگی را به فراموشی سپرده اند و در برقراری روابط با مشکل مواجه هستند، مورد استفاده قرار می گیرد.

روان درمانی پویشی برای کمک به افراد دارای مشکلات روان شناختی به ایجاد بینش و درک عاطفی طراحی شده است. علاوه بر این رویکرد این نوع روان درمانی  قادر است به گروه های درمانی، زوجین و خانواده ها در حل مشکلات روحی- روانی کمک نماید.

تحقیقات حاکی از آن دارند که روان درمانی پویشی در شناسایی الگو های تکرار شونده ای که زمینه ساز افسردگی هستند، کمک می کند.

علاوه بر این، به استناد از مطالعات گسترده برجسته ترین بخش درمانی پویشی آن است که نتایج حاصل از این درمان در فرد به مرور زمان توسعه می یابد.

به عبارتی دیگر اشخاصی که با این روش درمانی تحت درمان واقع می شوند، از منظر روحی برای مدت های طولانی بهبود پیدا می کنند.

 

ثبت نام در دوره موسسه هفتاد:

دوره آموزش درمانگر روانپویشی کوتاه مدت ISTDP

 

عملکرد روان درمانی پویشی

اصول روان درمانی پویشی بیانگر آن است که تجربه های گذشته وضعیت کنونی فرد را تحت تاثیر ثرار می دهد. در واقع تجارب هر فردی تشکیل دهنده شخصیت او هستند و شخصیت نیز قادر است در واکنش فرد به تجربیات تاثیر بگذارد.

علاوه بر این در رفتار های فرد انگیزه های ناخودآگاه نظیر روان شناسی، فشار های اجتماعی و زیست شناسی دخیل هستند.

اصلی ترین عملکرد روان درمانی پویشی به گسترش دامنه انتخاب ها و بهبود روابط فردی اختصاص دارد. این متد درمانی با بهبود روابط و دامنه انتخاب ها سعی دارد تا به افراد کمک کنند که بتوانند به حل مشکلات بپردازند.

از آنجایی که رها شدن از گذشته در شکل گیری آینده بهتر دخیل است، در این روش درمانگر به افراد کمک می کند تا گذشته را به طور کلی کنار بگذارند.

در رویکرد روان درمانی پویشی رابطه میان مراجعه کننده و درمانگر حائز اهمیت است. بی شک یک رابطه خوب فرصت را برای دستیابی به بینش نسبت به احساسات، شخصیت فردی و گذشته مهیا می کند. لذا فرد می تواند جهان را با یک دید باز نگاه کند و نحوه ی تاثیر گذاری عوامل مختلف بر تجارب را شناسایی نماید.

هدف درمانگران در روان درمانی پویشی درک عمیق احساسات، باور و جربیات کودکی توسط مراجعه کننده است. این امر در شناسایی الگو های خود تخریب کننده کمک شایانی می کند و باعث می شود فرد روش های جدیدی را برای بهبود زندگی پیدا نماید.

 

عملکرد روان درمانی پویشی در مقایسه با متد های مختلف درمانی

عملکرد روان درمانی پویشی در مقایسه با متد های مختلف درمانی

با وجود اینکه نتیجه تحقیقات به طرز گسترده ای متفاوت است. اما اکثر تحقیقات بیانگر آن هستند که درمان به روش درمانی پویشی به مثابه ی درمان شناختی – رفتاری و دارو درمانی عمل می کند.

در درمان شناختی- رفتاری به افراد در خصوص اتخاذ روش های سالم تفکر و به منظور افزایش میزان اگاهی کمک می شود.

دارو درمانی برای حل مشکلات روان پزشکی و اختلال های روحی- روانی نظیر افسردگی موثر واقع است.

 

محدودیت های حاکم در روان درمانی پویشی

تحقیقات محققان بیانگر آن است که به موجب کاهش میزان اثر بخشی روان درمانی پویشی برای بهبود برخی مشکلات، با محدودیت هایی مواجه است. در واقع این درمان برای درمان روان پریشی، اختلال وسواس فکری- عملی، اعتیاد به مواد مخدر و اختلال PTSD موثر واقع نمی باشد.

 

وجه تمایز روان درمانی پویشی و روانکاوی

روان درمانی پویشی با تکیه بر اصول و تئوری های روانکاوی دارای وجه شباهت های گسترده ای با روش روانکاوی است. با این وجود روان درمانی پویشی در مقایسه با روانکاوی به رابطه بین بیمار و درمانگر کمتر تمرکز دارد. در مقابل به رابطه بیمار با دنیای خارجی توجه ویژه ای می کند.

بهتر است بدانید تعداد جلسات و فاصله زمانی میان جلسات در روان درمانی پویشی در قیاس با روانکاوی بسیار کمتر است.

یکی از مهم ترین وجه تمایز های روانکاوی و روان پویشی به نحوه تعامل روان درمانگر و مراجعه کننده اختصاص دارد. در روش روانکاوی درمانگر یک ناظر قدرتمند به شمار می رود که عمدتا از اشتراک گذاری دانش خود با درمانجو خودداری می کند. بدین ترتیب مراجعه کننده برای شناسایی مشکلات فردی به درمانگر وابسته است.

در حالی که در روان درمانی پویشی رابطه میان مرجع و درمانگر همسان است و از تعامل بالایی برخوردار است.

 

بیشتر بخوانید:

رفتار درمانی شناختی cbt چیست؟

روان درمانی اگزیستانسیال چیست؟

طرحواره درمانی چیست؟

تحلیل رفتار در روانشناسی چیست؟

درمان روان پویا چیست؟

guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها