تست اضطراب کتل (CAQ) چیست؟

تست اضطراب کتل (CAQ)
آنچه در این مقاله می خوانید:

تست اضطراب کتل یک آزمون روانشناسی در خصوص سنجش شدت و میزان اضطراب است. این مقیاس اندازه گیری اضطراب به وسیله ریموند برنارد کاتل در قالب 40 سئوال کوتاه طراحی شده است. ما در این مقاله قصد داریم درباره ” تست اضطراب کتل” مطالبی را ارائه دهیم.

 

تست اضطراب کتل چیست؟

روانشناس ها با هدف ارزیابی و مدیریت اضطراب تست های گوناگونی را طراحی کرده اند که از معروف ترین آن ها می توان به تست اضطراب بک، کتل و هملیتون اشاره کرد.

اصلی ترین هدف روانشناسان از طراحی تست های مختلف، سنجش سطح و میزان اضطراب در افراد است. در واقع روانشناسان مبنی بر نتایج  آزمون راهکار هایی را برای درمان در نظر می گیرند.

یک ابزار کاربردی در خصوص سنجش گونه های مختلف و میزان اضطراب، تست اضطراب کتل است. آزمون کتل در اصطلاح انگلیسی با عنوان CAQ شناخته می شود.

به عبارتی دیگر تست اضطراب کتل، یک مقیاس اضطرابی به شمار می رود که به عنوان یک ابزار کارآمد برای سنجش اضطراب کاربرد دارد.

جالب است بدانید که حداقل سن مناسب بهره گیری از تست اضطراب کتل 14 سالگی برآورده شده است.

ویژگی های تست اضطراب کتل چیست؟

ویژگی های تست اضطراب کتل

تست اضطراب کتل به وسیله ی یک روانشناس آمریکایی- انگلیسی به نام ریموند برنارد کاتل طراحی شده است.

پرسشنامه اضطراب ریموند کاتل دربردارنده 40 سوال است که هر فرد مبتی بر سه گزینه به گزارش وضعیت فردی می پردازد.

بالغ بر 20 سئوال از تست اضطراب کتل مختص اضطراب آشکار و 20 سئوال ویژه اضطراب پنهان به صورت پرسشنامه ای طراحی شده است.

پرسشنامه کوتاه کتل مکمل مناسبی برای تشخیص بالینی می باشد که نتایج را به صورت عینی و با اهداف پژوهشی به روانشناس ارائه می کند.

نمرات کلی در تست اضطراب کتل بیانگر حالت های گوناگون روانی نظیر تنش عصبی، ناپایداری هیجانی، عدم اطمینان، بی اعتمادی همراه با اضطراب، کنترل اراده و پایداری خلق و خو می باشد.

 

نشانه های مورد بررسی در تست اضطراب کتل

نشانه های مورد بررسی در تست اضطراب کتل

علائم اضطراب بر اساس محرک های بیرونی و خصوصیت های فردی شکل بسیار گسترده ای دارد. عده ای از افراد بدون هیچ دلیلی احساس اضطراب را تجربه می کنند. در مقابل برخی تحت یک رویداد خاص به تنش دچار می شوند.

نشانه های اضطراب تحت تاثیر عوامل گوناگون متغیر است. به طور کلی علائم اضطراب به دو دسته ی اصلی روان شناختی و فیزیکی تقسیم بندی می شود. احتمال می رود فرد مضطرب دچار تپش قلب گردد.

از آنجایی که نشانه های اضطراب بین افراد متغیر هستند، آگاهی از علت شکل گیری نگرانش و تنش اهمیت پیدا می کند. در خصوص آگاهی از میزان و شدذت اضطراب ضرورت دارد نسبت به نشانه های انواع اضطراب آگاه باشید.

در حالت عمومی فردی که دچار اضطراب است در تمرکز و خوابیدن با مشکل مواجه می شود. ممکن است فرد تحت تاثیر اضطراب تنفس های سریع و پی در پی را تجربه نماید.

از نشانه های اختلالات اضطراب می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • احساس بیقراری
  • غلبه احساس ناراحتی
  • سرگیجه
  • حالت تهوع
  • تعریق در دست ها و پا ها
  • گرفتگی عضلات
  • خشکی دهان

 

اختلال های اضطرابی

اختلال های اضطرابی

بدن انسان به صورت طبیعی در پاسخ به موقعیت استرس زا، اضطراب را بروز می دهد. بدین ترتیب اضطراب نشانگر واکنش بدن در برابر یک موقعیت خطر آفرین است. علاوه بر این، بیانگر احساس ترس نسبت به اموری است که در آینده شکل می گیرد.

ممکن است انسان در راستای انجام فعالیت های روزمره نظیر سخنرانی، مصاحبه شغلی و … به احساس ترس و نگرانی دست یابد. جالب است بدانید این احساس ترس و اضطراب برای فرد مفید واقع است و کاملا طبیعی می باشد.

به طور کلی اضطراب معمولی کوتاه مدت شکل می گیرد و به صورت گذرا در زندگی روزمره فرد تداخلی به ارمغان نمی آورد. این در حالی است که اختلال اضطرابی به صورت طولانی مدت شکل می گیرد و مانع انجام فعالیت های روزمره می گردد.

به عبارتی دیگر در صورتی که احساس اضطراب به مدت 6 ماه تداوم پیدا کند و در انجام فعالیت های روزمره اختلال ایجاد کند، به عنوان یک اختلال روانی مستلزم درمان می شود.

متداول ترین نوع اختلال عاطفی، اختلالات اضطرابی به شمار می رود که قادر است انسان را در رده های سنی مختلف تحت تاثیر منفی قرار دهد.

تحقیقات انجمن روانپزشکی آمریکا حاکی از آن دارد که زنان در مقایسه با مردان بیشتر مستعد ابتلا به اختلال اضطراب هستند.

اختلال اضطراب اجتماعی

در اختلال اضطراب اجتماعی فرد نسبت به قضاوت شدن توسط دیگران در موقعیت های مختلف اجتماعی در هراس است.

اختلال پانیک

هنگامی که فردی به صورت غیر منتظره و مداوم مورد حمله واقع گردد، نسبت به حملات بعدی دچار ترس می شود و احساس وحشت زدگی می کند. این امر در روانپزشکی با عنوان اختلال پانیک شناخته می شود.

اختلال هراس

اگر بیمار در برابر یک موقعیت، فعالیت و یک شیء خاص احساس ترس مفرط داشته باشد، اختلال هراس شکل گرفته است.

اختلال اضطراب جدایی

در اختلال اضطراب جدایی بیمار به موجب دوری از خانه و عزیزان احساس ترس دارد.

اختلال اضطراب بیماری

در گذشته اختلال اضطراب بیماری با عنوان هیپوکندری کاربرد داشته است. در این اختلال بیمار درباره سلامتی دچار اضطراب است.

شناسایی اضطراب

همان طور که بیان کردیم تداوم احساس تنش و اضطراب بیش از 6 ماه نشان از وجود اختلال های اضطراب دارد که مستلزم درمان است. ممکن است اضطراب به موجب یک بیماری جسمانی به وجود آمده باشد و با درمان بیماری خاتمه یابد.

پزشک با در نظر گرفتن بیانه های بیمار از شدت اضطراب، زمان شکل گیری، عوامل ایجاد کننده و طول مدت نشانه ها اقدام به تشخیص می نماید. زین پس در صورتی که عامل شکل گیری اضطراب ریشه در بیماری های جسمانی نداشته باشد، بیمار یه یک روانشناس یا روانپزشک معرفی می گردد.

روانشناس با بهره گیری از مصاحبه بالینی و تست اضطراب کتل یک تصمیم قطعی درباره نوع و شدن اضطراب ارائه می سازد. سپس بیمار را تحت یک برنامه درمانی قرار می دهد.

 

دوره های روانشناسی مرتبط موسسه آموزش عالی آزاد ویژه روان‌شناسان، روان درمانگران، دانشجویان و مشاوران:

دوره کنترل و مدیریت خشم

دوره مدیریت اضطراب و استرس

دوره خودشناسی

دوره توسعه فردی

دوره مهارت های زندگی

 

نحوه اجرای تست اضطراب کتل

نحوه اجرا تست اضطراب کتل

در خصوص اجرا تست اضطراب درمانگر برگه های آزمون را در اختیار مراجعه کننده قرار می دهد. زین پس خواستار پاسخ دهی به 40 سئوال پرسشنامه توسط درمانجو می شود.

سئوال هایی که در تست اضطراب کتل مطرح شده اند بیانگر مشکل هایی هستند که انسان در زندگی تجربه می نماید.

توصیه می شود مراجعه کننده برگه پرسش نامه را یک آزمون خود تحلیل گری برشمارد و نسبت به تست تشخیصی اضطراب آگاه نباشد.

درمانگر در طول اجرا آزمون موظف است مراجعه کننده را نسبت به محرمانه بودن نتایج مطمئن نماید تا درمانجو با صداقت کامل به سئوالات پاسخ دهد.

مدت زمان اجرا آزمون حدود 5 دقیقه برآورد شده است و می بایست پاسخ مناسب در برگه پرسشنامه تعیین گردد.

پاسخ صحیح، نخستین جوابی است که مراجعه کننده پس از مشاهده هر سئوال در نظرش می آید.

جالب است بدانید برای هر سئوال، سه گزینه در نظر گرفته شده است. طراح آزمون برای پاسخ به سئوال هایی که فرد مشکوک است، گزینه ی “گاهی، بین این دو” را تعبیه کرده است. با این وجود بهتر است برای قطعی شدن نتایج آزمون از انتخاب این گزینه اجتناب نمایید.

 

وجه تمایز استرس و اضطراب

در اکثر موارد از واژه های استرس و اضطراب در یک معنی واحد استفاده می شود. این در حالی است که کاربرد و علت شکل گیری استرس و اضطراب به طور کلی متمایز است.

استرس عمدتا تحت تاثیر فشار های بیرونی شکل می گیرد. زمانی که فردی به استرس دچار می شود، درباره عامل استرس زا آگاهی دارد و پس از اتمام وضعیت استرس زا، از نشانه های آن مصون می گردد.

در مقابل علت شکل گیری اضطراب به صورت قطعی مشخص نمی باشد. در واقع هنگامی که دلیلی برای نگرانی و دل شوره وجود ندارد، فرد دچار اضطراب شده است.

با وجود اینکه دو مولفه استرس و اضطراب بخشی از زندگی بشر به شمار می روند اما تداوم آن ها در بازه زمانی طولانی سلامت روانی و جسمانی انسان را به مخاطره می اندازد.

توجه داشته باشید که استرس زمینه را برای شکل گیری اضطراب مهیا می کند. بدین ترتیب در کاهش دلشوره و نگرانی های زندگی نحوه مدیریت استرس اهمیت پیدا می کند.

 

جمع بندی مطالب

همان طور که بیان کردیم یک آزمون روانشناسی به نام تست اضطراب کتل، در خصوص سنجش سطح و میزان اضطراب در افراد طراحی شده است. در حقیقت روانشناس با بهره گیری از تست اضطراب کتل، سطح و میزان اضطراب بیمار را مورد سنجش قرار می دهد و بر اساس آن راه کار های موثر درمان را انتخاب می نماید.

تست اضطراب کتل توسط یک روانشناس آمریکایی- انگلیسی به نام ریموند برنارد کاتل طراحی شده است. این آزمون شامل 40 سئوال برای اندازه گیری اضطراب آشکار و اضطراب پنهان تعبیه شده است.

اضطراب یک واکنش طبیعی بدن است که در هنگام مواجهه با موقعیت تنش زا بروز پیدا می کند. از نشانه های متداول اضطراب می توان به بیقراری، تعریق، تپش قلب و تنش سریع اشاره کرد.

با بهره گیری از تست اضطراب کتل می توان گونه های مختلف اختلالات اضطراب نظیر اختلال اضطراب بیماری، جدایی، اجتماعی، هراس و پانیک را شناسایی کرد.

 

بیشتر بخواید:

7 روش مؤثر و کاربردی برای مدیریت اضطراب

نحوه استفاده از درمان ذهن آگاهی برای اضطراب چگونه است؟

اختلال گریز تجزیه ای چیست؟

انواع تست های شخصیت

guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها