لوگو موسسه هفتاد

20 تخصص روانشناس و مشاغل آن

20 تخصص روانشناس و شرح شغل
آنچه در این مقاله می خوانید:

اکثر مردم با شنیدن اصطلاح روانشناس تصور می کنند که روانشناس فردی است که در یک دفتر مشغول یادداشت نویسی است. بی شک روانشناس های گسترده ای وجود دارند که در عرصه های مختلف روانشناسی مشغول فعالیت هستند و دوره های روانشناسی مختلفی را آموخته اند. ما در این مقاله قصد داریم درباره ” 20 تخصص روانشناس و شرح شغل” اطلاعاتی را ارائه دهیم.

 

روانشناسان هوانوردی

روانشناسان هوانوردی
یکی از تخصص های روانشناسان، هوانوردی است که به مطالعه ی رفتار خلبان و خدمه ی پرواز می پردازد. علاوه بر این روانشناس های هوانوردی تحقیق هایی را درباره ایمنی خطوط هوایی انجام می دهند، به توسعه تجهیزات آموزشی جدید می پردازند و به انتخاب کارکنان مناسب کمک می نمایند.

به طور مثال ممکن است یک روانشناس هوانوردی تست های روانشناختی را برای غربالگردی متقاضیان پست خلبانی نخبه توسعه بخشد.

از آنجایی که ماهیت کار روانشناسی هوانوردی بسیار تخصصی و ظرفیت است، ضرورت دارد نامزد هایی را انتخاب کنند که سالم، پایدار و توانا برای مقابله با فشار های شدید هستند.

روانشناس های هوانوردی از دانش روانشناسی خود بهره می جویند تا اطمینان حاصل نمایند که بهترین افراد برای نقش های حیاتی متعدد مرتبط با هوانوردی انتخاب می شوند. همچنین ممکن است با متخصصان حوزه های مختلف روانشناسی اعم از مهندسان و عوامل انسانی در راستای طراحی اجزا مختلف هواپیما مانند کابین یا عرشه پرواز همکاری نمایند.

 

روانشناسی زیستی

روانشناس های زیستی با عناوین مختلفی نظیر روانشناس فیزیولوژیک شناخته می شوند. این قبیل روانشناسان درباره ی مغز و رفتار مطالعه و تحقیق می نمایند.

روانشناسان زیستی قادر هستند با بررسی پایه های عصبی رفتار و زیست عوامل بیولوژیکی مختلف را درک کنند. این عوامل می توانند بر نحوه تفکر، احساس و عمل افراد تاثیر بگذارند.

همچنین ممکن است یک روانشناس زیستی چگونگی تاثیرگذاری بیماری و آسیب مغزی بر رفتار را مورد بررسی قرار دهد. بی شک با درک مناسب چگونگی تاثیر بخشی انسان از آسیب و بیماری ها، زمینه برای پیدا کردن راه های جدید در خصوص پیشگیری، درمان و مدییریت بیماری های مغزی توسط محققان مهیا می گردد.

 

روانشناسان بالینی

یکی از تخصص های روانشناسان در عرصه سلامت روان، روانشناسی بالینی است. در این نوع روانشناسی مبتلایان به ناراحتی های روانی مورد ارزیابی، تشخیص و درمان قرار می گیرند. همچنین روان درمانی انجام می پذیرد و برنامه های درمانی توسعه می یابند.

اغلب روانشناس های بالینی در بیمارستان ها، کلینیک های سلامت روان و مطب های خصوصی مشغول فعالیت هستند. با وجود اینکه روانشناس های بالینی انواع تکنیک های درمانی را آموزش دیده اند، اما احتمال دارد در درمان اختلال های خاص تخصص داشته باشند.

به طور مثال ممکن است حوزه تخحصص یک روانشناس بالینی به درمان سوء مصرف مواد مخدر اختصاص داشته باشد.

جالب است بدانید که با وجود اینکه اغلب روانشناسان بالینی در محیط های پزشکی مشغول فعالیت هستند، نمی توانند به تجویز دارو بپردازند.

 

روانشناسان شناختی

روانشناسان شناختی
روانشناس های شناختی نحوه تفکر افراد را درباره موضوع هایی نظیر تصمیم گیری و حل مسئله مورد بررسی قرار می دهند. این نوع روانشناسان به نحوه ی پردازش، یادگیری، ذخیره، شناسایی و بهره گیری از اطلاعات به وسیله ی مغز تمرکز دارند.

ممکن است روانشناسان شناختی در محیط های مختلفی نظیر دانشگاه، مراکز تحقیقاتی، توانبخشی، بیمارستان، سازمان ها دولتی و بخش خصوصی مشغول فعالیت شوند.

بهتر است بدانید که متخصصان در زمینه روانشناسی شناختی اغلب وظیفه هایی نظیر تحقیقات و کار با بیماران را بر عهده دارند.

علاوه بر این، روانشناس های شناختی به مثابه سایر زمینه های روانشناسی در زمینه های ویژه ای نظیر حافظه، رشد زبان، توجه و حل مسئله یا ناتوانی های مرتبط با یادگیری آموزش می بینند.

 

روانشناسان جامعه

اکثر روانشناس های جامعه درباره مسائل مرتبط به سلامت جامعه تحقیق می نمایند. همچنین ممکن است در جست و جوی آموزش جامعه و توسعه برنامه های پیشگیری باشند.

متخصصان روانشناسی جامعه به کمک بر ایجاد تغییرات مثبت در سطح فردی و اجتماعی تمرکز دارند.

روانشناسان جامعه می توانند در طیف وسیعی از مجموعه ها نظیر دانشگاه، سازمان های دولتی، اجتماعی و مشاغل خصوصی به عنوان استاد، مشاور، سیاست گذار و مدیر برنامه مشغول فعالیت شوند.

تحقیقات در زمینه روانشناسی جامعه به شدت عمل محور است و به توسعه راه حل های دنیای واقعی تمرکز دارد.

روانشناسان جامعه در راستای رسیدگی به مشکلات اجتماعی، ارتقای سلامت و تندرستی، وضع سیاست های بهبود بخش زندگی مردم کار می کنند.

 

روانشناسان تطبیقی

عمده تمرکز روانشناسان تطبیقی به مطالعه رفتار گونه های مختلف به ویژه وجه تمایز رفتار حیوان و انسان اختصاص دارد. با وجود اینکه تفاوت های موجود بین حیوانات برجسته است، فرض بر آن است که برخی مسائل ممکن است برای کلیه گونه ها صادق باشد.

بدین ترتیب با مطالعه رفتار و واکنش های حیوانات اعم از موش و سگ می توان بینشی درباره رفتار های انسان را ارائه داد.

از سری نمونه های روانشناسی تطبیقی که رفتار حیوانات ارائه دهنده ی بینشی درباره رفتار انسان است می توان به فعالیت ثورندایک با گربه ها، پاولوف با سگ ها و اسکینر با کبوتر ها اشاره کرد.

 

روانشناسان بازاریابی

روانشناسان بازاریابی
تخصص روانشناسان بازاریابی به تحقیق درباره رفتار مصرف کننده و توسعه استراتژی های بازاریابی برای ترویج کسب و کار اختصاص دارد. این قبیل روانشناسان در کمک به کسب و کار ها برای درک مناسب نیاز های مصرف کنندگان خدمات و محصولات نقش بسزایی دارند.

اغلب روانشناس های بازاریابی درباره چگونگی پاسخ دهی خریداران به پیام های بازارایابی، نحوه تجزیه و تحلیل استراتژی های تصمیم گیری و تاثیر احساسات در انتخاب خرید را بررسی می نمایند.

متخصصان در حوزه روانشناسی بازاریابی می توانند به کسب و کار ها در راستای توسعه پیام های بازارایبی، شناسایی مخاطبان هدف، توسعه محصولات جذاب برای مشتریان و چگونگی شکل گیری و تغییر نگرش نسبت به محصولات کمک شایانی کنند.

همچنین بخوانید:

روانشناسی بالینی چست؟

توسعه فردی چیست؟

 

روانشناسان مشاوره

روانشناس های مشاوره در خصوص کمک به مبتلایان به اختلالات روانی، مشکلات رفتاری، عاطفی، استرس و … روان درمانی را ارائه می کنند.

میان روانشناسان مشاوره و روانشناس های بالینی وجه اشتراک گسترده ای وجود دارد. هر دو حوزه های روانشناسی به روان درمانی می پردازند و می توانند به صورت قانونی خود را به عنوان روانشناس با مجوز رسمی معرفی نمایند.

 

دوره های روانشناسی مرتبط موسسه آزاد عالی هفتاد با مدرک وزارت علوم:

دوره سوپرویژن مشاوره روانشناسی پیش از ازدواج

کارگاه مشاوره تلفنی

دوره اصول و فنون مشاوره در اتاق درمان

 

روانشناسان بین فرهنگی

تمرکز روانشناسان بین فرهنگی به چگونگی تفاوت افراد در فرهنگ ها و چگونگی تاثیر وابستگی های فرهنگی بر رفتار اختصاص دارد. این قبیل روانشناسان اغلب چگونگی جهانی بودن و تفاوت های فرهنگ های مختلف را بررسی می کنند.

به طور مثال ممکن است روانشناس های بین فرهنگی چگونگی سبک های فرزند پروری بین فرهنگ های جمع گرا در مقابل فرهنگ های فرد گرا را مورد بررسی قرار دهند.

 

روانشناسان رشد

روانشناسان رشد
روانشناس های رشد درباره رشد انسان در طول عمر از زمان شکل گیری نطفه تا مرگ تحقیق می کنند. عده ای از این قبیل روانشناسان بر دوره های خاصی اعم از دوران کودکی، نوجوانی، بزرگسالی و پیری تمرکز دارند.

ممکن است روانشناسان رشد کودک هایی را که دارای تاخیر در رشد هستند، مورد ارزیابی قرار دهند. مسائل مرتبط با افزایش سن را بررسی کند و چگونگی کسب مهارت های زبانی را مطالعه نمایند.

 

روانشناسان تربیتی

اغلب روانشناس های تربیتی نحوه یادگیری و فرایند آموزشی انسان را اعم از توسعه راهبرد های آموزشی و تکنیک های آموزشی را مطالعه می کنند.

جالب است بدانید که برخی از روانشناس های تربیتی به مطالعه استعداد های درخشان یا ناتوانی در یادگیری می پردازند.

روانشناسان تربیتی به چگونگی تاثیر گذاری عوامل اجتماعی، شناختی و عاطفی بر فرایند یادگیری تمرکز دارند.

عده ای از روانشناس های تربیتی در شناسایی و مقابله با مشکلاتی که می تواند در نحوه یادگیری کودکان اختلال ایجاد کند، تخصص دارند. در مقابل عده ای در تحقیق درباره فرایند یادگیری تخصص دارند و برخی ممکن است بر طراحی مواد آموزشی تمرکز کنند که نتایج یادگیری را به حداکثر می رساند.

 

روانشناسان مهندسی

روانشناسان مهندسی
روانشناس های مهندسی بر کشف راه هایی در خصوص افزایش توانایی های انسان به وسیله ی بهبود ماشین آلات، تجهیزات، فناوری و محیط های کاری تمرکز دارند. این در حالی است که ممکن است عده ای از روانشناسان مهندسی بر تحقیقات پایه ای تر متمرکز باشند.

بهتر است بدانید که روانشناسان مهندسی در راستای حل مشکلات دنیای واقعی و توسعه راه حل هایی فعالیت دارند که می توانند کاربرد های عملی در زندگی روزمره داشته باشند.

ممکن است روانشناسان مهندسی وظیفه توسعه فناوری را بر عهده داشته باشند که می تواند در صنعت مراقبت های بهداشتی برای کمک به بهبود سریع تر مورد استفاده قرار بگیرد. علاوه بر این، روانشناسان مهندسی می توانند در طراحی و اصلاح محصولات کاربردی اعم از وسایل نقلیه موتوری و تلفن های همراه کمک نمایند.

 

روانشناسان محیطی

عمده وظایف شغلی روانشناسان محیطی به بررسی رابطه میان افراد و محیط افراد اعم از محیط های طبیعی مرتبط می شود. ممکن است این قبیل روانشناسان بر روی پروژه های حافظتی، کمک به حفاظت از گونه های در خطر انقراض و بررسی راه های موثر برای توقف گرمایش جهانی کار کنند.

همچنین می توانند به عنوان محقق برای مطالعه تاثیر انسان بر محیط فعالیت کنند. عده ای از روانشناسان محیطی در دولت در راستای شکل دهی به سیاست های محیطی مشغول هستند.

 

روانشناسان قانونی

روانشناسان قانونی
روانشناسان قانونی بر رابطه روانشناسی و قانون متمرکز هستند. حوزه شغلی روانشناس های قانونی شامل عمل به عنوان مشاور در پرونده های جنایی یا اختلاف های مدنی، انجام ارزیابی های حضانت کودک و ارائه خدمات روان درمانی به قربانیان جرم می شود.

به موجب انتشار تصاویر محبوب در رسانه های ارتباط جمعی اعم از برنامه های تلویزیونی، میزان علاقه به رشته روانشناسی قانونی افزایش پیدا کرده است.

تصویر های فرهنگ عامه اغلب روانشناس های قانونی را به عنوان کارآگاهی که برای دستگیری مجرمان فعالیت می کند، به تصویر می کشند. اما در دنیای واقعی روانشناسان قانونی وظیفه هایی نظیر ارزیابی مجرمان نوجوان و بزرگسال از منظر خطر تکرار جرم، کار با شاهدان کودک، ارزیابی شایستگی برای محاکمه و شهادت در دادگاه را بر عهده دارند.

 

روانشناسان سلامت

روانشناس های سلامت بر چگونگی تاثیر روانشناسی، زیست شناسی، گروه های اجتماعی و رفتار بر سلامتی، بیماری و سلامت کلی متمرکز هستند. این قبیل روانشناسان برای کمک به حداکثر رساندن رفاه و بهبود سلامت روانی- جسمانی کار می کنند.

عده ای از متخصصان در زمینه روانشناسی سلامت به کار های بالینی می پردازد و در آن مراجعه کنندگانی را که خواستار کمک با انواع مسائل بهداشتی اعم از ارائه روان درمانی و انجام ارزیابی های روانشناختی مختلف هستند، ارزیابی و درمان می نمایند.

 

روانشناسان صنعتی- سازمانی

روانشناسی سازمانی-صنعتی ، تعریف روانشناسی سازمانی-صنعتی

روانشناس صنعتی– سازمانی (I-O) رفتار های مرتبط با محل کار اعم از نحوه انتخاب بهترین کارمندان برای مشاغل خاص و نحوه افزایش بهره وری کارگران را مطالعه می کنند.

یک روانشناس صنعتی- سازمانی می تواند از دانش خود درباره اصول روانشناختی برای طراحی ارزیابی های غربالگری نامزد ها برای نقش های شغلی خاص بهره بگیرد.

علاوه بر این ممکن است روانشناسان I-O با هدف افزایش دانش، افزایش کارایی و کاهش تداخل آسیب به ایجاد برنامه های آموزشی برای کارکنان بپردازند.

 

روانشناسان نظامی

حوزه فعالیت روانشناس های نظامی در یک محیط نظامی با هدف درمان سرباز های مبتلا به بیماری های روانی شکل می گیرد.

فعالیت روانشناسان نظامی به انجام روان درمانی در شاخه های مختلف، مبارزه با استرس، آموزش، تصمیم گیری و رهبری اختصاص دارد.

 

روانشناسان شخصیت

روانشناسان شخصیت

روانشناس های شخصیت به مطالعه جنبه های مختلف شخصیت و چگونگی تاثیر گذاری ویژگی های فردی بر زندگی و رفتار می پردازند.

محققان در زمینه روانشناسی شخصیت نسبت به طیف گسترده ای از موضعات کاربردی در زندگی روزمره اعم از نحوه شکل گیری شخصیت، چگونگی تغییر شخصیت و … علاقه مند هستند.

 

روانشناسان مدرسه

روانشناس های مدرسه در سیستم آموزشی نقش حیاتی بر عهده دارند و به دانش آموزان کمک می کنند تا بر مشکلات عاطفی، تحصیلی، اجتماعی در رفتاری در محیط مدرسه غلبه نمایند.

همچنین روانشناسان مدرسه برای کسب اطمینان خاطر از سازندگی، ایمنی و سلامت محیط آموزشی با والدین، معلمان، دانش آموزان و کارکنان مدرسه همکاری می نمایند.

همچنین بخوانید : معلمان چگونه از روانشناسی در کلاس استفاده می کنند؟

 

روانشناسان اجتماعی

یک روانشناس اجتماعی قادر است طیف وسیعی از موضوعات اعم از تعصبات، نگرش ها، ارتباطات، روابط بین فردی، پرخاشگری و متقاعد سازی را مورد بررسی قرار دهد.

این قبیل روانشناسان رفتار گروه ها را اعم از چگونگی رفتار در محیط های اجتماعی و نحوه تاثیر گذاری گروه ها بر رفتار فردی را مطالعه می نمایند.

بهتر است بدانید که روانشناس های اجتماعی از دانش و مهارت های خود برای تاثیر گذاری بر رفتار انسان به منظور پرورش گروه های سالم و مولد استفاده می کنند.

 

روانشناسی MMT چیست؟

Mmt حاکی از اعتیاد بر اساس درمان نگهدارنده

به طور کلی بهره گیری از روش‌های درمان نگهدارنده یا روانشناسی MMT یک موضوع چالش برانگیز در زمینه اعتیاد است. یکی از رویکردهای درمانی مؤثر در خصوص ترک اعتیاد به مواد مخدر و افیونی، درمان نگهدارنده با متادون است. در این رویکرد درمانی یک ماده افیونی مورد تایید جایگزین مصرف مواد افیونی و غیرمجاز می گردد. ما در این مقاله قصد داریم اطلاعاتی را درباره دوره MMT ارائه دهیم.

حروف اختصاری MMT (Methadone Maintenance Treatment) حاکی از اعتیاد بر اساس درمان نگهدارنده یا درمان نگهدارنده با متادون دارند. در واقع درمان در دوره MMT یک برنامه درمانی جامع است که شامل تجویز طولانی مدت متادون می شود. در این رویکرد درمانی متادون جایگزین مواد افیونی می گردد.

متادون یک ماده افیونی به شمار می رود که مانند هروئین یا تریاک عمل می کند. درمان نگهدارنده با متادون از دهه 1950 برای درمان وابستگی به مواد افیونی استفاده شده است. بیماران وابسته به مواد افیونی دوز روزانه متادون را به صورت مایع یا قرص مصرف می کنند. این امر علائم ترک و میل آنها به مواد افیونی را کاهش می دهد.

ثبت نام:

دوره MMT

روانشناسی مثبت گرا

یکی از شاخه های نوین علم روانشناسی، روانشناسی مثبت گرا است. این شاخه در سال 2000 میلادی به صورت رسمی به وسیله رئیس انجمن روانشناسی آمریکا به نام “پروفسور مارتین سلیگمن” ارائه شده است.

درباره ماهیت روانشناسی مثبت گرا نظریه های گوناگونی وجود دارد. به استناد از نظریه داینر روان شناسی مثبت گرا، علم مطالعه شکوفایی انسان است. در حالی که هیدت و گیبل آن را فرایند هایی بر می شمارند که در کارکرد و شکوفایی مناسب انسان تاثیر گذار است.

در سال 2001 میلادی به وسیله کینگ و شلدون روانشناسی مثبت گرا به مطالعه علمی قابلیت ها و ویژگی های خوب یک انسان محدود می شود. روانشناسی مثبت گرا از منظر سلیگمن شامل مطالعه علمی صفت های فردی و تجربه های مثبت است.

یکی از تعاریف مورد قبول روانشناسی مثبت گرا به بیانیه ی پترسون در سال 2008 میلادی اختصاص دارد. پترسون روانشناسی مثبت گرا را به بررسی علمی که سبب ارزشمند سازی زندگی می شود، تعریف می کند.

یکی از اهداف روانشناسی مثبت گرا بهبود کیفیت زندگی است

به عبارتی دیگر این روانشناسی یک رویکرد علمی است که برای مبدل سازی زندگی افراد در سطح متوسط به مطالعه رفتار، افکار و عواطف انسان می پردازد.

بنیان اصلی رشته روان شناسی مثبت گرا به مفهوم “زندگی در زمان حال” اختصاص دارد. جهانی که این نوع روانشناسی معرفی می کند، حاکی از جامعه ای دارد که مردمان آن بدون تعلق به اتفاقات گذشته، ترس و تشویش با خوشنودی و در سلامت کامل زندگی می کنند.

جالب است بدانید روان شناسی مثبت گرا به دنبال آن است که در سریع ترین زمان ممکن در زندگی انسان تحول به وجود آورد. لذا اصلی ترین دغدغه روانشناسان در این حوزه ترمیم و تبدیل امور بد به مثبت است که با هدف ارتقا کیفیت زندگی شکل می گیرد.

روانشناسی مثبت گرا بر روی رویداد های مثبت زندگی اعم از حالت های مثبت، تجربه های مثبت و موسسه های مثبت تمرکز می کند. تجربه های مثبت شامل عشق، احساس سرخوشی، شادی و انگیزه می شود.

از سری حالت های مثبت نیز می توان به انعطاف پذیری و قدردانی اشاره کرد.

اهداف روان شناسی مثبت گرا شامل موارد ذیل می شود:

  • بهبود کیفیت زندگی
  • پیشگیری از ایجاد بیماری های روانی
  • ارتقا سلامت ذهنی و فکری
  • شناسایی و گسترش مهارت های فردی
  • تقویت معنا در زندگی
  • به دست آوردن شادی حقیقی
  • شکل گیری روابط مثبت در محور خانواده
  • شکوفا استعداد

ثبت نام:

دوره روانشناسی مثبت گرا

امیدواریم از خواندن مقاله ” 20 تخصص روانشناس و شرح شغل” لذت برده باشید.

guest
4 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

آخرین مقالات سایت

دوره‌های پرفروش