کمرویی چیست، ریشه آن کجاست و چگونه درمان می شود؟

کمرویی چیست؟ کمروئی
آنچه در این مقاله می خوانید:

تعریف کمروئی

خجالتی بودن یک نوع احساس دلهره به حساب می آید که برخی افراد هنگام نزدیک شدن به دیگران، به طور مداوم تجربه میکنند. کمرویی در واقع پاسخی به احساس ترس است. تحقیقات نشان می‌دهند که یک ارتباط عصبی برای توجیه احساس کمرویی وجود دارد ، منظور از ارتباط عصبی مجموعه رفتارهایی هستند که توسط مدار خاصی از نورون‌ها در مغز تنظیم می‌شوند. البته کمروئی به شدت تحت تأثیر شیوه‌های فرزندپروری و تجربیات زندگی نیز قرار دارد.

 

چه چیزی باعث کمرویی می شود؟

کمرویی از چند ویژگی کلیدی ناشی می شود:

  • خودآگاهی
  • خود مشغولی منفی
  • عزت نفس پایین و
  • ترس از قضاوت و طرد شدن.

افراد خجالتی معمولاً مقایسه‌های اجتماعی غیرواقعی انجام می‌دهند و خود را با سرزنده‌ترین یا برون‌گراترین افراد قیاس میکنند. افراد خجالتی باور دارند که از نظر دیگران افراد ضعیفی هستند، به همین خاطر اغلب فرصت های اجتماعی شان را رها میکنند که این مساله به نوبه خود مانع از بهبود مهارت های اجتماعی آنها می شود.

 

آیا افراد خجالتی به دنیا می آیند؟

خجالتی بودن با خودآگاهی بیش از حد، ارزیابی منفی از خود و خود مشغولی منفی مشخص می شود. این ها ویژگی های مرتبط با احساس نسبت به “خود” ( sense of self) هستند. از آنجایی که حس خود یا  sense of self در حدود 18 ماهگی ایجاد می شود، می توان استدلال کرد که افراد، خجالتی به دنیا نمی آیند. حدود 20 درصد از کودکان با خلق و خوی بسیار واکنش پذیر و حساس به دنیا می آیند، اما این موضوع لزوما تعیین نمی کند که آنها حتما خجالتی می شوند یا قادر نیستند رفتار خود را تغییر دهند.

 

علت خجالتی بودن در کودکان چیست؟

کمرویی توسط عوامل بیولوژیکی و محیطی ایجاد و هدایت می شود. نوزادان با خلق و خوهای متفاوتی به دنیا می آیند و آنهایی که خلق و خوی بسیار حساسی دارند بیشتر احتمال دارد که خجالتی باشند. با این حال، والدین حامی و حساس می توانند از کودک خود در برابر ایجاد کمرویی یا اضطراب اجتماعی محافظت کنند.

 

علت خجالتی بودن در نوجوانی و بزرگسالی چیست؟

خجالتی بودن میتواند در دوران نوجوانی تشدید شود، زیرا نوجوانان باید موقعیت های جدیدی را، از مسائل تحصیلی گرفته تا دوستی و بلوغ، تجربه کنند. آنها ممکن است از شرمساری، طرد شدن یا انگشت نما شدن بترسند. والدین می‌توانند نوجوانان را تشویق کنند تا در مورد این مساله بیاندیشند که اگر با ترس یا احساس نامربوطی مواجه شدند، چگونه باید رفتار کنند و سپس آنها را در تمرین این رفتار و مهارت ها یاری دهند.

علت خجالتی بودن کودکان

تفاوت بین خجالتی بودن و درونگرایی چیست؟

کمرویی با درونگرایی تفاوت دارد. درونگراها از اینکه زمانشان را با خودشان سپری می کنند احساس خوبی دارند ،اما افراد خجالتی اغلب تمایل به برقراری ارتباط با دیگران دارند، اما یا نمی توانند با اضطراب و ترس ناشی از قصاوت منفی شدن توسط دیگران مقابله کنند یا نمی دانند چگونه باید این کار را انجام دهند. افراد کمرو بیشتر به درون خودشان متمرکز می شوند و بر رفتارها و کاستی هایشان نظارت دارند، همین مساله آنها را از گسترش روابط باز میدارد.

تفاوت کمرویی و درونگرایی

دوره های روانشاسی مرتبط موسسه آموزش عالی هفتاد که به کاهش کمرویی و افزایش اعتماد به نفس کمک می کنند:

دوره توسعه فردی

دوره زندگی از آغاز

دوره فنون کاربردی افزایش عزت نفس

دوره خودشناسی

کارگاه مصاحبه انگیزشی

دوره روانشناسی مثبت

دوره کوچینگ زندگی

 

فرهنگ چگونه بر کمروئی تاثیر میگذارد؟

ارزش‌های فرهنگی که کودکان از والدین و جامعه جذب می‌کنند، بر تمایلات اجتماعی آنها تأثیر می‌گذارد. برای مثال 40 تا 50 درصد از بزرگسالان آمریکایی خود را خجالتی می دانند و60 درصد ژاپنی ها این اعتقاد را دارند. تفاوت هایی در سبک سرزنش و ستایش در فرهنگ های مختلف وجود دارد احتمالا باعث این تاثیر می شود.

 

چگونه بر کمرویی غلبه کنیم؟

افراد خجالتی می توانند بدون آن که تغییری در حس هویت “خود”شان ایجاد کنند، با موفقیت بر چالش های در اجتماع بودن غلبه کنند. این افراد باید کمرویی شان را بپذیرند و سعی کنند توجه را از خودشان بردارند.

استراتژی های خاصی می توانند اعتماد به نفس را در جمع تقویت کنند. افراد خجالتی می توانند به جای آن که از موقعیت های اجتماعی اجتناب کنند، از قبل برای آن برنامه ریزی کنند و مهارت های اجتماعی مورد نیازشان را زودتر از موعد تمرین کنند. آنها می توانند چند سوال و نکته برای مطرح کردن در گفتگو برنامه ریزی کنند، و قبل از قرار گرفتن در موقعیت، بحث را تجسم و تمرین کنند و بررسی کنند به چه مهارت هایی در گفتگو نیاز دارند. آنها همچنین می توانند برای اصلاح ذهنیت خود تلاش کنند، به جای اینکه تصور کنند رو به رو شدن با واکنش منفی اجتناب ناپذیر است، انتظار یک نتیجه مثبت را داشته باشند.

 

مقالات کاربردی:

تکنیک های تقویت فن بیان و سخنوری

زبان بدن چیست؟

لایف کوچینگ چیست؟

 

چگونه می توانم اینقدر خجالتی نباشم؟

اینکه از قبل برای یک موقعیت اجتماعی آماده شوید به شما کمک می کند تا تمرکزتان را از چیزهایی که ممکن است اشتباه باشند بردارید و به جای آن بر چیزهایی که میتواند به درستی انجام شود تمرکز کنید. سوالات و مسائلی را که می خواهید با دیگران به اشتراک بگذارید از قبل آماده کنید. سعی کنید انتقاد از خودتان را کاهش دهید و به جای آن در مورد درک نقطه نظر دیگران کنجکاو باشید.

 

آیا می توانم بر کمرویی غلبه کنم؟

کمرویی به خودی خود از بین نمی رود. افراد خجالتی زمانی موفق ترند که خجالتی بودن خود را بپذیرند و سپس بر اساس این درک نسبت به خودشان عمل کنند. آنها میتوانند هرگاه حس کردند که ممکن است در موقعیت یا گفتگویی به خوبی عمل نکنند، از قبل برای آن برنامه ریزی کنند، سوالات و مسائل را تکرار کنند و زودتر در مکان حاضر شوند تا در محیط جدید احساس راحتی داشته باشند.

 

چگونه می توانم به فرزند خجالتی ام کمک کنم؟

والدین می توانند به کودک خجالتی خود کمک کنند تا روابطی دوستانه برقرار کنند، بدون اینکه آنها را وادار کنند کسی باشند که واقعا نیستند. والدین می توانند اشتیاقی را که کودک برای برقراری ارتباط یا شرکت در یک فعالیت دارد تشویق کنند، زیرا رابطه دوستی می تواند در حین یک فعالیت مشترک شکل بگیرد. آنها همچنین می توانند مهارت های اجتماعی اساسی مانند برقراری تماس چشمی، لبخند زدن، واضح صحبت کردن و پرسیدن سوالات “چه چیزی” و “چگونه” را به کودک آموزش دهند.

ممکن است دوره مهارت های فرزندپروری نیز برای شما مفید باشد.

 

بیشتر بخوانید:

کوچینگ توسعه فردی

guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها