کوچینگ چیست؟

کوچینگ چیست
آنچه در این مقاله می خوانید:

گسترش روزافزون کارآفرینی و توسعه شخصی به ابزاری قدرتمند نیاز دارد که بتواند افراد را در دستیابی به اهداف راهنمایی و یاری دهد. کوچینگ فرآیند همکاری و راهنمایی فرد یا تیم حرفه‌ای است که کمک می‌کند تا افراد ظرفیت و استعدادهای خود را شناسایی کرده و از آن‌ها در راستای تحقق اهداف خود بهره ببرند. در این مقاله به بررسی اهمیت علم کوچینگ، انواع کوچینگ و هدف از کسب این مهارت ارزشمند پرداخته‌ایم. آگاهی و شناخت کافی این مهارت مربیگری سبب درک و شناخت عمیق‌تر مفاهیم خواهد شد و بدون شک دستاوردهای بیشتری را در زندگی شخصی و حرفه‌ای به‌دنبال خواهد داشت.

فرآیند و مراحل کوچینگ با ارائه سوالات تحول آفرین و ایجاد انگیزه کافی در کنار استفاده از ابزارهای مورد نیاز، افراد را به‌سمت مسیری راحت‌تر و قابل دستیابی هدایت می‌کند. هدف اصلی بیزینس کوچینگ ارتقاء عملکرد، افزایش اعتماد به نفس، بهبود تعاملات حرفه‌ای و اجتماعی و… است. به جز بیزینس افراد در زندگی شخصی و روزمره خود نیز نیازمند لایف کوچینگ یا کوچینگ زندگی خواهند بود تا بتوانند روابط اجتماعی خود را بهبود ببخشند و کیفیت زندگی را ارتقا دهند.

 

کوچینگ چیست؟ مهارت کوچینگ به چه معناست!

کوچینگ و مربیگری تیم

کوچینگ (coaching) به زبان ساده یک فرآیند راهنمایی و همکاری است که توسط تیم حرفه‌ای صورت می‌پذیرد. در این فرآیند افراد متخصص و باتجربه‌ای حضور دارند که با استفاده از ابزارهای مختلف و جهت‌دهی‌های به‌موقع افزایش رفاه افراد و بهبود عملکرد آن‌ها در زندگی و کسب‌وکار را به ارمغان می‌آورند.

تیم کوچ با رویکردهای روانشناختی به توسعه مهارت‌های افراد کمک خواهد کرد. همراهی مستمر و حرفه‌ای این تیم مبتنی بر تحقیق و جمع‌آوری اطلاعات و ارزیابی داده‌های موجود صورت می‌گیرد. لایف کوچینگ به‌عنوان یک روش موثر برای تسهیل رشد و توسعه فردی مورد توجه قرار می‌گیرد.

به‌طورکلی کوچینگ در زمینه‌های گسترده‌ای از جمله رشد شخصی، حرفه‌ای، ارتباطات، بهبود زندگی خانوادگی به‌کار می‌رود. در کوچینگ روانشناسی کوچ همان مشاور یا روانشناس است که با تکنیک‌ها و روش‌های مختلف روانشناختی به بهبود مهارت‌های افراد در زمینه‌های ارتباطی، مدیریت استرس و اضطراب، افزایش اعتماد به نفس، برطرف کردن مشکلات روحی و مدیریت هیجانات کمک می‌کند. کوچینگ در روانشناسی به‌عنوان یک روش موثر برای رشد شخصی و بهبود وضعیت روانی فرد درنظر گرفته می‌شود.

تاریخچه کوچینگ به‌عنوان فرآیند مشاوره و رشد فردی به قرن 19 بازمی‌گردد. اواخر دهه 1880 برای اولین بار مربی یا کوچ به‌عنوان فردی راهنما برای انتقال از جایگاه فعلی به جایگاه مورد نظر از نظر اجتماعی و اقتصادی معرفی شد. قرن نوزدهم را می‌توان اولین تاریخ برای ارائه کوچینگ به معنای امروزی دانست؛ ولی سقراط اولین شخصی بود که از طریق پرسش‌های هدفمندانه شاگردان خود را در مسیر یادگیری و ارتقا قرار می‌داد و آن‌ها راهنمایی می‌کرد.

افرادی که دوره های کوچینگ را با موفقیت بگذرانند، می توانند به عنوان یک کوچ فعالیت کنند.

 

انواع کوچینگ؛ در کسب و کار و زندگی شخصی

کوچینگ به‌عنوان فرآیند همکاری و راهنمایی می‌تواند در زمینه‌های مختلفی ارائه شود. زندگی شخصی، حرفه‌ای، ورزش، بهداشت روانی و… از جمله انواع کوچینگ به‌شمار می‌روند. لایف کوچینگ و بیزینس کوچینگ 2 مورد از مهم‌ترین انواع آن محسوب می‌شوند که در ادامه به معرفی آن‌ها می‌پردازیم.

انواع کوچینگ؛ زندگی و کسبو کار

لایف کوچینگ؛ بهبود کیفیت زندگی شخصی

بسیاری از افراد در زندگی شخصی خود نیازمند راهنمایی و مشاوره افراد باتجربه و متخصص هستند. لایف کوچینگ یا کوچینگ زندگی به‌همین منظور برای افراد طراحی شده است. بهبود کیفیت زندگی، کسب مهارت خودشناسی، شناسایی نقاط قوت و ارائه بهترین استراتژی دستیابی به موفقیت، توسعه مهارت های فردی، کسب مهارت های زندگی و دستیابی به اهداف شخصی و حرفه‌ای از اهداف این نوع کوچینگ محسوب می‌شود.

در چنین فرآیندی کوچ با استفاده از تکنیک‌ها، ابزارها، طرح سوالات خلاقانه و تحول‌آفرین به افراد کمک می‌کند تا در مسیر بهبود زندگی گام بردارند. افزایش آگاهی فرد از نقاط ضعف و قوت خود، ایجاد تعادل در زندگی، مدیریت استرس، افزایش عملکرد شخصی، بهبود روابط و… از اهداف اصلی لایف کوچینگ است.

کوچ به‌عنوان مشاور، راهنما و همکار فرد را در تعیین اهداف موثر، تصمیم‌گیری عاقلانه و منطقی و اجرای اقدامات عملی برای دستیابی به همان اهداف همراهی می‌کند.

توجه: جهت بهبود مهارت های شخصی و رسیدن به خودشناسی، می توانید از دوره های توسعه فردی موسسه هفتاد استفاده کنید.

 

بیزینس کوچینگ؛ دستیابی به اهداف کاری

همانطور که افراد در تمامی مراحل زندگی به مشورت و راهنمایی افراد آگاه نیاز دارند، هر فردی برای رشد و توسعه کسب‌وکار خود نیز نیازمند تخصص و تجربه کوچ است. این مهارت در دو مورد کوچینگ فردی برای تک تک اعضای سازمان و کوچینگ گروهی برای همکاری تیمی آموزش داده می شود.

بیزینس کوچینگ یا کوچینگ کسب و کار رویکردی مشاوره‌ای محسوب می‌شود که به بهبود عملکرد و موفقیت در حوزه کسب‌وکار می‌پردازد. کسب‌وکارهای کوچک یا بزرگ، سازمان‌ها، کارآفرینان و صاحبان مشاغل همگی می‌توانند از مشاوره‌های تخصصی کوچ به‌همراه استفاده از تکنیک‌های مخصوص بهره‌مند شوند تا بتوانند بهترین عملکرد را از خود نشان دهند.

تمرکز اصلی بیزینس کوچینگ روی ارتقا مهارت‌ها، توسعه استراتژی‌های موثر، بهبود ارتباطات، مدیریت زمان، حل مسائل و رهبری قدرتمند تیم است. اهداف اصلی این مدل کوچینگ را می‌توان افزایش عملکرد کسب‌وکار، بهبود روند تصمیم‌گیری، افزایش سودآوری و درآمد، توسعه راهبری، مدیریت موفق کارمندان و منابع، افزایش بهره‌وری کارکنان دانست. ارائه راهکارها و پشتیبانی مستمر توسط بیزینس کوچینگ به سازمان‌ها و کسب‌وکارها کمک خواهد کرد تا رشد و پیشرفت مداوم داشته باشند و به اهداف کوتاه مدت و بلند مدت دست یابند.

دو مورد فوق دسته بندی های اصلی انواع کوچینگ هستند. البته کوچینگ سازمانی و اجرایی، برخی از تکنیک های کوچینگ برای کودکان، کوچینگ سلامت، کوچینگ تیم های ورزشی و کوچینگ روانشناسی نیز می توانند در زیر شاخه های موارد فوق قرار گیرند. البته از کوچینگ یا مربیگری در برخی از رشته های ورزشی و مهارت های روانشناسی نیز استفاده می شود. حتی در حریم خصوصی منزل نیز مهارت های کوچینگ خانواده می تواند برای سامان بخشیدن به روابط مفید باشد.

انواع کوچ؛ افرادی با مهارت های حرفه ای کوچینگ

لایف کوچ؛ به فردی که در قالب مربی به مراجع کمک می کند تا زندگی خود را بهبود ببخشند و به اهداف خود دسترسی پیدا کنند، لایف کوچ اطلاق می شود. عمده وظایف کوچینگ زندگی به آموزش مهارتها، استراتژیها و رویکردهای ضروری برای دستیابی به حداکثر پتانسیل اختصاص دارد.

بیزینس کوچ؛ به طور کلی بیزینس کوچ به یک مربی حرفه ای اطلاق می‌شود که با آموزش و القا انگیزه، سبب حمایت صاحبان مشاغل می‌گردد. اغلب بیزینس کوچ‌ ها توصیه‌هایی را در خصوص چشم اندازها، رشد و اهداف یک شرکت یا سازمان ارائه می‌دهند.

برای کسب ای مهارت همراه با مدارک معتبر جهت اشتغال به عنوان بیزینس کوچ یا لایف کوچ، می توانید در دوره های کوچینگ موسسه آموزش عالی آزاد هفتاد شرکت کنید.

 

6 هدف اصلی از کسب مهارت کوچینگ

هدف کوچینگ

هدف از کسب مهارت کوچینگ بهبود عملکرد در زندگی شخصی و حرفه‌ای است. همچنین توسعه مهارت‌ها و استفاده بهینه از ظرفیت‌های فرد نیز از دیگر اهداف کسب این مهارت به‌شمار می‌رود. کسب این مهارت‌ها توانایی‌های بی‌نظیری را برای افراد به ارمغان می‌آورد که در ادامه به‌آن‌ها پرداخته‌ایم.

1. تعیین و تشخیص اهداف

مهم‌ترین دلیل موفقیت افراد و رسیدن اهداف را می‌توان تعیین هدف دانست. زمانی‌که فرد به‌درستی هدف خود را شناسایی کرده باشد و مقصود خود را تعیین کند می‌تواند دیگر مراحل رسیدن به آن را به‌خوبی بپیماید. کوچ به افراد کمک خواهد کرد تا با شناخت ظرفیت‌ها و خواسته‌های خود اهداف درستی را برای دستیابی برگزینند.

2. تقویت مهارت‌های ارتباطی و حل مسئله

در روند کوچینگ مهارت‌های ارتباطی و حل مسئله به افراد آموزش داده خواهد شد. افرادی که چنین توانایی‌هایی را دارند نیز باید برای به‌روزرسانی و تقویت آن‌ها اقدام کنند. شرکت در دوره‌های لایف و بیزینس کوچینگ بهترین پیشنهاد برای این افراد محسوب می‌شود.

علاوه بر مهارت‌های ذکر شده مدیریت زمان و تفکر انتقادی نیز در افرادی که به کسب مهارت‌های کوچینگ می‌پردازند، تقویت خواهد شد.

3. پیشرفت مداوم

در روند کسب مهارت کوچینگ افراد می‌آموزند که چگونه با استفاده از انرژی درونی خود و انگیزه‌های فردی برای پیشرفت مداوم بهره‌مند شوند.

4. یافتن استراتژی‌های موثر

یکی از مهم‌ترین و مفیدترین مهارت‌هایی که در دوره‌های کوچینگ آموزش داده خواهند شد، یافتن استراتژی‌های موثر و روش‌های کاربردی است که در زمان مواجهه با چالش‌ها و مشکلات باید به کار گرفته شوند. یافتن راه‌حل صحیح و مدیریت استرس در چنین مواقعی از نشان‌دهنده کاربردی بودن دوره‌های کوچینگ است.

5. تقویت مهارت مذاکره

یکی از مهم‌ترین مهارت‌ها برای هر فردی در زندگی شخصی یا حرفه‌ای مهارت مذاکره خواهد بود. دوره کوچینگ کمک خواهد کرد تا افراد به بهبود روابط خود بپردازند و مهارت‌های مذاکره را تقویت کنند.

6. انعطاف‌پذیری در زمان مواجهه با تغییرات

باتوجه به تغییرات مداوم در بازار کسب‌وکار و تاثیر آن روی زندگی افراد باید مهارتی به‌نام انعطاف‌پذیری را تمامی افراد آموخته شود. این مهارت کمک می‌کند تا افراد در زمان مواجهه با تغییرات با استفاده از اندیشه مثبت بهترین عملکرد را از خود نشان دهند. افزایش قدرت انعطاف‌پذیری از اهداف کسب مهارت کوچینگ خواهد بود.

 

کوچ کیست؟ + 5 وظیفه اصلی کوچ

کوچ حرفه ای

کوچ فردی حرفه‌ای و متخصص است که دانش و مهارت لازم برای همکاری و همراهی افراد را در دوره های کوچینگ کسب کرده است. این همکاری در زمینه دستیابی به اهداف شخصی، سازمانی یا حرفه‌ای افراد خواهد بود.

کوچ وظایف متعددی را بر عهده دارد که در ادامه به آن‌ها می‌پردازیم.

1. راهنمایی و همراهی

افراد برای پیمودن مسیر موفقیت و رسیدن به اهداف خود نیازمند همراهی فردی باتجربه هستند. راهنمایی و همراهی در تمامی زمینه‌ها تا رسیدن به هدف مورد نظر از جمله وظایف کوچ محسوب می‌شود.

حضور راهنمایی آگاه و مشاوری باتجربه در زمینه مورد نظر افراد، اعتماد‌به‌نفس فوق‌العاده‌ای به آن‌ها خواهد بخشید. تقویت و افزایش میزان اعتمادبه‌نفس در افراد می‌تواند موفقیت آن‌ها را تضمین کند.

2. ایجاد انگیزه

چه در زندگی شخصی چه در کسب‌وکار ممکن است افراد با موانع، چالش‌ها و مشکلاتی روبه‌رو شوند. این وظیفه کوچ خواهد بود تا برای ادامه دادن مسیر انگیزه کافی را در آن‌ها ایجاد کنند. چه در لایف کوچینگ چه در نوع بیزینس آن فرد همراهی کننده باید با استفاده از روش‌های مختلف و تکنیک‌ها برای افزایش میزان اشتیاق و انگیزه افراد برای رسیدن به اهداف تلاش کند.

برخی افراد برای شروع مسیر رویاهای خود نیازمند تلنگری خواهند بود. ایجاد انگیزه و تلنگر لازم برای رسیدن به رویاها از مواردی است که کوچ با مهارت کافی خود به آن می‌پردازد.

3. ایجاد آگاهی کافی

ارائه اطلاعات و ایجاد آگاهی کافی از دیگر وظایف کوچ به‌شمار می‌روند. طرح سوالاتی که تحول‌آفرین باشد از جمله راهکارهای کوچ برای ایجاد آگاهی در افراد محسوب می‌شود که سبب خواهد شد تا افراد به تسلط ذهنی کافی دست یابند.

جرقه‌های ذهنی کمک بزرگی برای تحولی عظیم خواهند بود. این جرقه‌های کوچک به اتفاقات بزرگی ختم می‌شوند، نتیجه سوالات تحول‌آفرینانه در کوچینگ است که آگاهی لازم را به افراد می‌دهد.

4. پشتیبانی در تصمیم‌گیری

یکی از مهم‌ترین وظایف کوچ را می‌توان کمک به افراد برای انتخاب‌های بهتر و تصمیم‌گیری صحیح دانست. ارائه دیدگاه‌های جدید و اطلاعات کافی توسط کوچ می‌تواند به تصمیم‌گیری بهتر افراد منتهی شود.

افراد در بیزینس کوچینگ و لایف کوچینگ به پشتیبانی مستمر و مداوم همراه و مشاور خود نیاز دارند. اتخاذ تصمیم‌گیری در شرایط مختلف می‌تواند افراد را دچار سردرگمی کند. حضور کوچ به‌عنوان حامی و پشتیبانی دلسوز می‌تواند شرایط را برای رسیدن به خواسته‌ها و اهداف راحت‌تر کند.

5. ارزیابی و پیگیری

یکی از نکات هم در کوچینگ را می‌توان ارزیابی و پیگیری مستمر کوچ عنوان کرد. ارزیابی میزان پیشرفت افراد، پیگیری روند رشد و اجرای برنامه‌ها کمک خواهد کرد تا افراد در مسیر درست رسیدن به هدف بمانند و از آن‌ها حمایت لازم به‌عمل آید.

یکی از رمزهای موفقیت در هر موضوعی را می‌توان ارزیابی صحیح دانست. ارزیابی عملکرد برای پی بردن به اشتباهات, عدم تکرار خطاها، شناسایی مسیر درست رشد و موفقیت و برنامه‌ریزی برای آن کمک بزرگی برای افراد محسوب می‌شود که جزء وظایف کوچ به‌شمار می‌رود.

 

برای کسب مهارت کوچینگ از کجا شروع کنیم؟

آموزش کوچینگ

مهارت‌های کوچینگ متعدد و کاربردی هستند. برای اینکه بتوان آن‌ها در ذهن به‌درستی طبقه‌بندی کرد، بهتر است آن‌ها را قدم به قدم بیاموزید. درصورتی‌که رسیدن به اهداف بزرگی همچون کسب مهارت کوچینگ گام به گام طی نشود، ممکن است هدفی دور از دسترس تلقی شده و به دست فراموشی سپرده شود. با رعایت اصول ذیل و تمرین مداوم می‌توانید مهارت‌های خود را در زمینه کوچینگ بهبود ببخشید و پیشرفتی چشمگیر را تجربه کنید.

قدم اول؛ مطالعه و آشنایی

هر موضوعی برای موفقیت نیازمند مطالعه و شناخت کافی است. برای این منظور باید درباره مفاهیم اصلی کوچینگ و مهارت‌های مورد نیاز اطلاعات کافی کسب کنید. کتاب‌ها، مقالات، دوره‌های آموزشی مانند لایف کوچینگ و بیزینس کوچینگ از جمله مهم‌ترین و بهترین موارد موجود برای شناخت کامل و کسب این مهارت محسوب می‌شوند.

قدم دوم؛ آموزش صحیح

شرکت در دوره‌های لایف کوچینگ، بیزینس کوچینگ و تربیت کوچ حرفه‌ای کمک می‌کند تا افراد اصول و تکنیک‌های لازم را بیاموزند. همچنین با شرکت در این دوره‌ها می‌توان به تقویت این مهارت‌ها پرداخت.

در دوره بیزینس و لایف کوچینگ به آموزش سرفصل‌هایی همچون خودشناسی، تنظیم هیجان، جرات‌ورزی، سواد مالی، اصول و فنون مذاکره، مبانی تفکر و مدیریت استراتژیک، مبانی تفکر سیستمی و انتقادی، مدیریت استرس، حل مسئله و… می‌پردازند.

در دوره تربیت کوچ حرفه‌ای اصول بنیادین، باورهای بنیادین و نگرش به جهان، خودآگاهی، ارزش‌ها و اولویت‌ها، اصول و مهارت‌های ارتباطی، مهارت‌های اجتماعی و هنجارها، برنامه‌ریزی عملیاتی و ابزارهای پیشرفته کوچینگ آموزش داده خواهند شد که برای تبدیل شدن به کوچ حرفه‌ای کاربردی و ضروری هستند.

کوچینگ

ثبت نام در دوره های کوچینگ موسسه آزاد عالی هفتاد با ارائه مدرک معتبر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با مهر دادگستری:

دوره لایف کوچینگ

دوره بیزینس کوچینگ

دوره تربیت کوچ حرفه ای

دوره کوچینگ در سازمان موسسه هفتاد

گام سوم؛ تجربه عملی

پس از مطالعه و آموزش تئوری نوبت به تجربه عملی افراد می‌رسد. ارائه خدمات کوچینگ و به افراد، تیم‌های کوچک یا گروه‌های داوطلب، شرکت در گروه‌های مشاور، برگزاری جلسات کوچینگ به‌صورت حضوری و مجازی قدم بزرگی برای کسب این مهارت به‌شمار می‌رود. شرکت در دوره‌های تربیت کوچ حرفه‌ای قدم مهمی برای این منظور خواهد بود.

گام چهارم؛ توسعه مهارت‌ها

برای کسب مهارت‌های کوچینگ باید مهارت‌ها آموخته شوند؛ ولی این به‌تنهایی کافی نیست. این مهارت‌ها پس از آموزش نیاز به به‌روزرسانی و توسعه مداوم دارند تا بتوانند کارایی لازم را نشان دهند. به‌مرور زمان و با کسب تجارب بیشتر باید مهارت‌های خود را در زمینه کوچینگ بهبود ببخشید. شرکت در دوره‌های تربیت کوچ حرفه‌ای، لایف کوچینگ و بیزینس کوچینگ به این امر کمک خواهد کرد؛ چراکه حضور اساتید ارزشمند در این دوره‌ها می‌تواند اطلاعات مفید و به‌روزی را در اختیار دانشجویان و علاقمندان قرار دهد.

گام پنجم؛ مواجهه با بازخورد

یکی از راهکارهای کاربردی برای توسعه و کسب مهارت‌های کوچینگ این است که از بازخوردهای مشتریان و همکاران به‌درستی استفاده کنید. این بازخوردها می‌تواند سهم چشمگیری در بهبود عملکرد و توسعه شخصی افراد ایفا کند.

گام ششم؛ تمرین مداوم

برای کسب مهارت کوچینگ باید تمامی آموخته‌ها مرور شده و تکرار شوند. ممارست و تمرین مداوم می‌تواند کوچ حرفه‌ای از شما بسازد.

 

کلام آخر

همراهی کوچ با افراد در مراحل زندگی شخصی و حرفه‌ای، انگیزه و اعتمادبه‌نفسی جادویی را برای موفقیت افراد به ارمغان خواهد آورد. حضور تیم کوچینگ برای موفقیت در کسب‌وکار افراد یا بهبود زندگی و روابط شخصی آن‌ها بدیهی و غیرقابل انکار است. به‌همین دلیل کسب مهارت‌های کوچینگ و شرکت در دوره‌های آموزشی آن مهم و ضروری تلقی می‌شود.

آموختن و تقویت مهارت‌های کوچینگ می‌تواند از افراد کوچ‌هایی متخصص و حرفه‌ای در زمینه لایف کوچینگ یا بیزینس کوچینگ بسازد. افزایش سطح آگاهی، آموزش صحیح، تجربه عملی، توسعه مهارت‌ها، دریافت بازخوردها و تمرین آموخته‌های قبلی تاثیر شگرفی در کسب این مهارت خواهند داشت. حضور در دوره‌های تربیت کوچ حرفه‌ای می‌تواند اولین قدم برای کسب این مهارت شگفت‌انگیز محسوب شود.

تقویت مهارت‌های ارتباطی در افراد، توسعه و بهبود عملکرد در زندگی شخصی و کسب‌وکار، شناخت و تعیین اهداف، پیشرفت مداوم، استفاده از استراتژی‌های کاربردی و… همگی از اهداف کوچینگ به‌شمار می‌روند.

 

بیشتر بخوانید:

کوچینگ توسعه فردی

guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها